Sel nädalal jõustus ringkonnakohtu otsus, millega kohustatakse Katleri Taekwondoklubi (KTK) MTÜ-d tasuma maksuametile täiendavat tulumaksu 2449 eurot ja sotsiaalmaksu 3849 eurot Tallinna abilinnapeale Mihhail Kõlvartile tehtud erisoodustuselt Land Roveri kasutamisel. Samuti tuleb spordiklubil, mille juhatusse Kõlvart 11 aastat kuulus (1999-2011), põhikirjalise tegevusega mitteseotud kuludelt tasuda tulumaksu summas 4364,57 eurot.

Maksuamet selgituste järgi seisnes erisoodustus selles, et klubi võimaldas Mihhail Kõlvartil KTK juhatuse liikme Üle Kõlvarti pojana kasutada aastatel 2011-2013 KTK renditavat maasturit Land Rover (Range Rover Sport, numbrimärgiga 483 MLG) isiklikuks otstarbeks tasudes Kõlvarti eest sõiduki kasutamisega seotud kulud, sealhulgas rendi- remondi- ja kindlustuskulud.

Sõidud fiktiivsetele "treeningutele"

Kontrollimisel selgus, et sõidupäevikud ei kajastanud õigeid andmeid, sest neis näidati Kõlvarti sõite treeningutele ajal kui Kõlvartit ei olnud Eestis (tegi linnavalitsusega seotud ametisõite), samuti ei kajastanud sõidupäevikud õigesti hodomeetri näite. Kassa sissetulekuorderitel näidatud sularaha sissemaksed ei leidnud samuti kontrollimisel kinnitust.

Kõlvart tegi Land Roveriga linnavalitsusega, Eesti Taekwondo Liiduga ja Pärnu Taekwondo Klubiga seotud, samuti isiklikke sõite. Tallinna Linnavalitsus maksis Land Roveri kasutamise eest Kõlvartile isikliku sõiduauto kasutamise eest hüvitist ja väljastas just sellele sõidukile tasuta parkimisloa.

Kohus nõustuski, et seega ei tehtud tegelikult Land Roveriga sõite KTK huvides, vaid mittetulundusühing kattis vaid abilinnapea Kõlvarti kulutusi.

Erisoodustuse ülempiir ikkagi 256 eurot

Küll aga leidsid nii halduskohus ja ringkonnakohus, et olenemata sellest, kas juriidilisele isikule kuuluv sõiduk on segakasutuses (nii tööandja kui ka isiklikus kasutuses) või ainult erakasutuses, rakendub sellegipoolest tehtud erisoodustuse hinna ülempiir 256 eurot kuus, mitte ei arvestada erisoodustuselt tasumisele kuuluvat maksu sõidukile tehtud kõikidelt kulutustelt. Seetõttu vähendas halduskohus KTK-le maksuameti poolt algselt määratud tulu- ja sotsiaalmaksu summat 13 514,36 euro võrra.

Teiseks leidis maksuamet kontrollimisel, et KTK on teinud oma põhikirjaga mitteseotud kulutusi kandes treenerite sõidukulud Kohtla-Järvele ja Mustveesse, samuti makstes kinni ruumide rendikulud, kus KTK treeninguid ei korraldanud. Kohus mõistiski põhikirjaga mitteseotud kuludelt välja tulumaksu täies ulatuses ehk 4364,57 euro suuruses summas.