Rootsi valitsus otsustas detsembris, et sel aastal erastatakse riiklik alkoholimonopol Vin & Spirit (V&S), millele kuulub ka viinamark Absolut.

V&S kuulub maailma kümne suurema alkoholitootja hulka ning selle vastu tunnevad huvi kõik suuremad napsikontsernid. Pärast kange alkoholi turul aastaid kestnud pereheitmist on see nimelt üks viimaseid võimalusi omandada üle maailma tuntud kõrgema hinnaklassi alkoholimark.

Ettevõtte väärtuse kohta kostab erinevaid hinnanguid, mis küünivad kuue miljardi dollarini. V&S-i tegevjuhi Bengt Barroni meelest aga jäävad need hinnangud “konservatiivseks”. Võimalike ostjate nimekirja kuuluvad maailma suuremad kange alkoholi tootjad Diageo, Pernod Ricard, Bacardi ja Absoluti USA-s levitav Fortune Brands, aga ka Ühendriikide pruulikontsern Anheuser Busch ning eravarafirma EQT. Vaatlejate hinnangul annab müügi kulg viiteid ka maailma rahaturgude olukorra kohta. Ostja peab tõenäoliselt võtma kaela märkimisväärse võlakoorma – vaevalt et Rootsi valitsus nõustub vahetama V&S-i aktsiate vastu.

Septembris 2006 Rootsis võimule tulnud paremtsentristlik valitsus on otsustanud tuleva kolme aasta jooksul erastada kokku kuus riigifirmat. Neist enim emotsioone põhjustabki V&S-i müümine, sest paljude rootslaste jaoks on Absolut üks rahvusliku uhkuse sümboleid.