Ärileht kirjutas täna, kuidas juhatuse liikme töötuna arvele võtmise keeld ei pruugi olla seaduspärane. Õiguskantsler Indrek Tederile on tulnud mitmeid taotlusi, kus tal palutakse uurida, kas põhiseadusega ei lähe vastuollu normid, mille järgi äriühingu juhatuse liige või välismaa filiaali juhataja jääb töötluskindluskaitsest ilma isegi siis, kui ta on palgatöötaja ning nii tema ise kui ka tema tööandja on tasunud töötuskindlustusmakse.

"Antud seadus on tekitanud päris palju segadust ja ebavõrdsust. Nimelt piisab hetkel töötuhüvitistest ilma jäämiseks vaid sellest kui olla kantud mõne teise ühingu prokuristina või juhatuse liikmena äriregistrisse ja olenemata, kas selle eest tasu saadakse või mitte," kommenteeris Madisson Ärilehele. "Samal ajal makstakse võib-olla selle isiku pealt mõnes töökohas tööjõumakseid. Sellega kohustab riik tasuma töötukindlustusmakseid, aga ise antud isikule selle eest midagi vastu andmata."

Madissoni hinnangul tekitab selline lähenemine olukorra, kus isikud, kes oma põhitöö kõrval tegelevad ka ettevõtlusega, hakkavad ennast maha võtma endale kuuluvate ühingute juhatustest ja see tekitab omakorda niinimetatud tankistide kasutamise ohu või omanike endi huvide kuritarvitamise ohtu.

"Pigem tuleks sellistele isikutele anda võimalus valida, kas maksavad vastavaid makse ja saavad ka riigipoolse kaitse või ei maksa makse ja ei saa ka riigipoolset kaitset," leidis ta.

"Riik peaks kaitset pakkuma isikule, kes on maksud tasunud. Muudatus piirab ettevõtlusvabadust ja seab teatud isikud ebavõrdsemasse olukorda," rõhutab ta.

Madisson ei näe iseenesest probleemi selles, et juhatuse liikmeid, kes põhikohana töötavad juhatuse liikmena, ei võeta arvele töötuna. "Juhatuse liige on sarnane füüsilisest isikust ettevõtjaga ja ta peab olema võimeline ise maandama oma äririske, millest üks on ka juhatuse liikmelisuse lõppemine," põhjendab ta.

"Vastuolu näen ma aga selles, kui isikud, kes on tasunud töötukindlustusmakse ei saa töötukassa poolt makstavaid hüvitisi kasutada mingi teise antud töösuhtest sõltumatu õigusliku suhte tõttu," lisas ta.