Mitte igasugune toote ümbris ei ole pakend, näiteks maiustustekarp on pakend, kuid CD-karp mitte, selgitas vandeadvokaat.

„Selle tulemusel võivad ettevõtjatel kaasneda ootamatud lisakulutused, millel tegelikult seaduslikult selget alust pole. Riik seisab pakendiaktsiisi maksuobjekti määratlemisel korraliku väljakutse ees. Piiripealsetel juhtumitel sõltub toote määratlemine pakendina vaid haldusorgani seisukohavõtust, kuid maksunduses on selline selgusetus lubamatu. Senini on suudetud seda küsimust vältida, aga varem või hiljem võib see üsna teravalt päevakorda kerkida,“ rõhutas Vili.

Ühe konkreetse näitena tõi vandeadvokaat välja mõni aasta tagasi esilekerkinud põllumajandusettevõtjate probleemi seoses silopallikilega: keskkonnaministeerium on aastaid tagasi öelnud, et silopallikile on pakend, kuid praegu ollakse vastupidisel seisukohal.

Ühelt poolt ollakse pakendi mõiste määratlemisel seotud Euroopa Liidu pakendidirektiiviga, mis määratleb pakendi mõiste väga laialt, tuues direktiivi lisas välja eraldi selgitavaid näiteid. Keskkonnakaitse regulatsiooni kontekstis on pakendi mõiste samuti sedavõrd üldine, et ei võimalda piiripealsetel juhtumitel ettevõtjal piisava kindlusega tuvastada, kas tema poolt käideldava kauba ümbris tuleks lugeda pakendiks või mitte.

"Kuigi maksu- ja tolliameti hinnangul on keskkonnaministri poolt kehtestatud pakendimaterjali määramise kord vastuolus põhiseadusega, on see vaid üks element maksekohustusest. Ettevõtjate jaoks on aga probleem veelgi laiem ja algab juba sealt, kas mingit toodet üleüldse käsitleda pakendina või mitte," ütles Vili.

Ärileht kirjutas täna, et maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm saatis 29. jaanuaril rahandusministeeriumile ja keskkonnaministeeriumile kirja, millest selgub, et pakendiaktsiisi seadus võib olla vastuolus põhiseadusega ning mõjutab seeläbi kogu taaskasutussüsteemi toimimist ja aktsiisina laekuvaid summasid.

Helm ütles Ärilehele, et võimaliku seaduseaugu tõttu ei saa maksu-ja tolliamet sisse nõuda pakendiaktsiisi, mille kogusumma moodustaks mitme aasta pakendiaktsiisi planeeritud laekumise.