Lühikest uurimisaega kinnitasid neljapäeva õhtul nii Põhja ringkonnaprokuratuur kui ka pankrotihaldurid.

“Kuna kahe aasta jooksul läbiviidud menetlustoimingud ei andnud tõendeid, tuli prokuröril asuda seisukohale, et lepingud sõlminud isikute käitumises puudub kuriteokoosseis,” teatas prokuratuur neljapäeva õhtupoolikul. Selleks ajaks olid prokurörid oma töö lõpetanud ja neilt kommentaari polnud võimalik küsida.

Prokuratuuri pressiesindaja Erle Rudi ütles, et avaliku teabe seaduse kohaselt ei kuulu uurimise üksikasjad avalikustamisele. Samas kinnitas ta, et Iisraeli, Ameerikasse, Šveitsi, Ukrainasse ja mitmesse teise riiki tehtud õigusabipalved ei andnud tulemusi. Sellega seoses andis prokurör Kadri Väling keskkriminaalpolitseile loa kriminaalasi lõpetada.

Prokuratuur põhjendas asja lõpetamist muu hulgas sellega, et AB Kindlustuse Grupiga seotud vaidlusalustest tehingutest on möödunud viis aastat ehk aegumistähtaeg, seetõttu puudub võimalus uurimise jätkamiseks.

“Uurimistähtaeg sai läbi,” tõdes uurimise lõppemise põhjuseks AB Elukindlustuse pankrotihaldur Urmas Tross. Tema sõnul on Apananski sellega kriminaalsajast pääsenud.

Samas on Apananski vastu üleval endiselt tsiviilkorras nõue 9 miljonit krooni, mille ulatuses ta isiklikult käendas AB Elukindlustuse laenu Ühispangalt. Lisaks sellele tuleb Trossi sõnul kaaluda, kas mitte esitada Apananski vastu tsiviilhagi kahju tekitamises AB Kindlustuse Grupi ettevõtetele.

AB Kindlustuse Grupi pankrotihaldur Peeter Sepper ütles neljapäeva õhtul, et talle pole politseist ja prokuratuurist saabunud info veel päris selge. “Üks asi lõpetati, mingis osas jätkati,” märkis ta. Kas Apananski on vastutusest vabanenud, ei osanud ta eile veel öelda. “Tal oli üldine roll, kus nõunik, kus kes,” kirjeldas Apananski osa AB Grupi seltside juhtimises Peeter Sepper. “Otseselt pole ta siiski milleski süüdi.”

AB Grupi seltside pankrot lõppes klientidele hävitavalt. AB Elukindlustuse 40 miljoni kroonise mahuga lepete katteks oli alles jäänud majaosa Tallinnas Vana-Posti ja Harju tänava nurgal, mille väärtus oli 3 miljonit krooni. Seesam Kindlustus võttis lõpuks AB Elukindlustuse 13 000 kliendi hulgast üle vaid 6000 kliendi portfellid. ASA Kindlustuses kaotasid oma lepingud ligi 20 miljoni krooni ulatuses kasko- ja kahjukindlustuse kliendid. ASA liikluskindlustuse lepingute järgsed kohustused 47 miljoni krooni maksis kinni liikluskindlustuse fond, selleks tuli tõsta liikluskindlustuse tariifi.