Tõenäoliselt avaneb ennekõike naistele ja noortele hea võimalus leida tööd Soomes marjakorjajana. „Rootsi seadis ametiühingute nõudel hooajatööliste kasutamisele nii suured piirangud, et Rootsi kokkuostjad peavad suure osa marjadest Soomest sisse ostma,” ütles tööjõuüürimisega tegeleva ettevõtte Varumees juhataja Toomas Sabsay. „Ilmselt suurendab see Soome marjakasvatajate koormust ja vajadust korjajate järele.”

Soome riik peab marjade ja seente kogumist nii tähtsaks majandusharuks, et on avaldanud tööministeeriumi kodulehel üksikasjaliku eestikeelse juhendi metsamarjade ja seente korjamiseks. Ministeerium rõhutab, et mustikate, pohlade ja murakate korjamine on Soomes igameheõigusega kõikjal lubatud, ning soovitab sissetuleku saamiseks korjama tulnutel oma kulutusi kontrolli all hoida. „Soome, Hollandi ja Taani põllumajandusettevõtjad pakuvad eeloleval hooajal kõige rohkem võimalusi tööd leida,” ütles töötukassa Euresi (Euroopa Liidu töövahendusvõrgustik) projektijuht Marta Praks. Soome marju korjama minejatel tuleb arvestada 35-protsendise tulumaksuga, ehkki 17 euro suurune summa päevapalgast on tulumaksuvaba.

Eures juhatab töökuulutuseni

Samal ajal kui Soome hooajatööde pakkumisi võib internetist hõlpsasti leida, pole lillekasvatusele spetsialiseerunud Holland ega köögivilja kasvatav Taani avalikke värbamiskampaaniaid korraldanud. Tööturuvõrgustik Eures on aga Praksi kinnitusel valmis soovijaid vajaliku teabe juurde juhatama. „Inimestel tasuks hooajatöö leidmisega kiirustada, sest aprilli keskpaigaks on töötajate nimekirjad tavaliselt juba paigas,” lausus Praks. Välismaalt hooajatööd otsijad peavad lootma ennekõike iseenda aktiivsusele, sest Eesti tööjõuvahenduse ettevõtted neile tugiteenust ei paku. Tööjõuvahendajad on keskendunud ennekõike oskustööliste või valgekraede vahendamisele. „Kõige õigem on ise otsida ja kohale minna, mitte loota üksnes CV saatmisele,” ütles Personalipunkt Extra konsultant Riin Kilk.

Välismaale tööle

Disneyland värbab taas Eestist inimesi

•• Pariisi Disneyland teatas Eures Eestile kavatsusest teha siin 6. ja 7. aprillil teine intervjueerimisvoor 400 inimesele, et leida algavaks turismihooajaks töötajaid.

•• „Disneyland ei ole kusagil riigis kaks korda järjest värbamas käinud, kuid meie noored jätsid neile erakordselt hea mulje,” selgitas Euresi projektijuht Marta Praks. Rootsi teeb välismaalt tööletulijate elu raskeks

•• Hispaania hotelligrupp otsib Euresi vahendusel kuni 31. märtsini kümmet meelelahutajat, kellele makstakse palka 1200 eurot kuus.

 •• Soome tööturuameti kodulehel on kõige rohkem pakkumisi kontori- ja IT-töötajatele, maa- ja metsatööde pakkumisi on üle kolmesaja.

•• Rootsi, mis avas esimese Euroopa riigina oma uksed uute liikmete tööjõule, näitab praegu ennast välismaalastele suhteliselt suletuna. Hooajatöid internetikuulutustes eriti pole, samuti on need enamasti rootsi keeles, mis kujutab endast esimest loomulikku filtrit tööotsijatele.