Rahvusvaheline valuutafond ja Euroopa Komisjon hoiatasid mõni aeg tagasi Lätit, et kolmeteistkümnes sealses pangas on täheldatud eriti suurt hulka mitteresidentide deposiite, mis on finantssüsteemile suureks riskiks. Samuti on kahtlusi esitatud selle raha päritolu kohta. IMFi andmetel kuulub 90% deposiitidest SRÜ riikide esindajatele.

Londoni uuringufirma Focus tegevdirektor Daniel Hall ütles AFP-le, et Läti ei ole mitte offshore, vaid pigem vahendaja-riik. „Läti on väga mugavaks sillaks ida ja lääne vahel ja offshore firmad lähevad sinna pangateenuseid saama. Suhtumine on üldiselt selline, et Läti huvisid see otseselt ei kahjusta, nii et see pole Läti probleem. Põhjus, miks Läti kurjategijate ja rahapesijate jaoks nii atraktiivne on, peitub selles, et kohalikud võimud ei ole nendega võitlemisest huvitatud.“

Samal ajal lükkab Läti peaminister Valdis Dombrovskis resoluutselt ümber kõik jutud nagu oleks Läti Küprose kui maksuparadiisi analoog Euroopas.

AFP märgib, et väite, nagu poleks Läti finantssektorile midagi ette heita, kummutab Läti Finants- ja kapitalituru komisjoni hiljutine otsus trahvida ühte pankadest rahapesu eest, mis on seotud kurikuulsa „Magnitski juhtumiga“. Panga nime ei ole avalikustatud.