Osapooled ootasid kannatamatult, kuidas kulgeb rahaülekanne Venemaa naftahiiu Rosnefti kontolt nelja Venemaa ülirikka poolt kontrollitud pangakontole. Nendeks meesteks olid Mikhail Fridman, Viktor Vekselberg, Len Blavatnik ja German Khan.

Tegemist oli Venemaa suuruselt kolmanda naftafirma TNK-BP müügiprotsessi lõppvaatusega. 50% ettevõttest kuulus Brittish Petroleumile (BP) ja 50% neljale miljardärile. See oli järjekordne märk sellest, kuivõrd soovib president Putin oma võimu tsentraliseerida.

Tehingu keskne kuju oli aga Rosnefti juht ning tihti Venemaa teiseks meheks peetav Igor Setšin. Teda kutsutakse kuluaarides vahest ka Darth Vaderiks. Soovides oligarhidele näidata, kes on võimul, kiusas ta neid läbirääkimiste käigus korduvalt, saabudes Moskvas toimunud kohtumistele kokkulepitust hiljem.

Tehingu lõppvaatus oli jamesbondilik ning see viidi läbi neutraalsel pinnal, Euroopa finantspealinnas Frankfurtis. Väidetavalt soovisid miljardäride esindajad kindlaid tõendeid, et Rosneft raha ikkagi üle kannab. Allkirjad pandi alla alles siis, kui saadud oli ekraanitõmmis, kust vaatas vastu 27 778 900 132,16 dollarit.

Putini rõõm oli tohutu. „See on hea tehing, mis ei ole oluline vaid ainult Venemaa energiasektorile vaid tervele riigi majandusele," ütles ta, kui tehingust teada anti. Rosneftist sai sel moel maailma suurim börsil olev energiaettevõte ning tsementeeris Setšini positsiooni maailma nafta-tsaarina. Tegelikult tõmbab niite siiski Putin.

Venemaale näis tehing toona tõesti positiivsena, kuid tagantjärgi olid võitjad neli rikkurit. See võib isegi olla äriajaloo üks targemaid tegusid ehkki tagantjärele tarkus on alati hea tarkus. Müügi ajal oli nafta hind 92 dollarit barreli eest ning pangad pumpasid Venemaale hoogsalt laenuraha. Siis aga hakkas kõik see muutuma. Nelja ärimehe ajastus oli briljantne. See on tõenäoliselt ka tehing, mis pani doominoefektina käima paljud teised sündmused, mis on Venemaa tänaseks viinud väga raskesse seisu.

TNK-BP oli väga tulus äri, BP lõi selles kaasa alates 2003. aastast. Aastane käive ulatus siin 60 miljardi dollarini ning osanikele maksti aastakümne jooksul dividende kümneid miljardeid dollareid. Neli meest tõusid tänu sellele maailma rikkaimate sekka.