Kinnisvara müügisooviga firmasse pöörduvad kliendid küsivad tihti, milleks on neile vaja maakleri pakutavat ainuesinduslepingut. Küsimus on õigustatud, sest lepingu sõlmimisel lepitakse kokku, et kinnisvara müügiga hakkab tegelema vaid üks firma, seega kitsendatakse müüja õigusi.

Ainuesindusleping on suhete korrastamiseks mõistlik sõlmida mitmel põhjusel.

Lepingu sõlmimisel on kliendile teada kindel kinnisvarafirma ja teda esindav maakler, kes vastutab tema huvide kaitsmise ja objekti müügikorralduse eest, mis tagab objekti pideva aktiivse pakkumise.

Kogenud maakler informeerib klienti kinnisvaraturu olukorrast ning oskab objektiivselt hinnata müüdavat objekti. Kõik objektist huvitatud inimesed suhtlevad vaid ühe maakleriga, mis väldib segadust ja arusaamatusi. Samuti on kliendil võimalik saada maaklerilt jooksvat infot objekti müügi kohta.

Klient ei pea igale võimalikule ostjale aega kulutama, sest suure osa tööst teeb maakler kontoris, tutvustades müüdavat objekti, näidates plaane ja fotosid ning andes selgitusi müüdava objekti seisukorra kohta. Nii säästab klient oluliselt jalavaeva ja aega, sest objekti tulevad vaatama ainult need, kes selle põhiandmetega rahule jäid.

Veelgi lihtsam on kliendi seisukohalt jätta müüdava objekti võtmed kinnisvarafirmale. (Eriti juhul kui ta ise korterit aktiivselt ei kasuta.) Seda varianti kasutavad ka inimesed, kellel pole tiheda päevaplaani tõttu võimalust päevasel ajal objekti näidata. Loomulikult eeldab see võimalus kliendi ja maakleri usalduslikku suhet ja ainuesinduslepingut.

Ainuesindulepingu sõlmimisel säästab klient ka raha, sest objekti müügiks vajalikud reklaamikulud tasub klienti esindav kinnisvarafirma ning objekti müügiga seonduvad konsultatsioonid on tasuta.

Klient võib võita ka müügihinnas, sest kasutades kogemustega maakleri ja kinnisvarafirma teadmisi, on mõtestatud müügiprotsessi kaudu võimalik saada objekti eest maksimaalset hinda.

Praktikale toetudes võib väita, et lepingulise kliendi soovide rahuldamine õnnestub oluliselt kiiremini ning kliendi ja maakleri koostöö sujub arusaamatusteta.

Ainuesinduslepingu eelised

• objekt on aktiivses müügis• säästab kliendi raha ja aega• kiirendab soovitud tulemuseni jõudmist