Möödunud nädalal kirjutas Eesti Ekspress, et Bigbanki omanik, teise pensionisamba reformi toetav konservatiivsete vaadetega ettevõtja Parvel Pruunsild (49) leiab, et ühel päeval veel tänatakse Jüri Ratast riigimeheliku sammu eest kaasata valitsusse paljukardetud EKRE.

„Mulle meeldib Mihhail Lotmani (Isamaa – S.L) seisukoht, et EKRE on koalitsioonis parem kui opositsioonis. Ühel päeval veel tänatakse Jüri Ratast riigimeheliku teo eest võtta EKRE valitsusse. Praegu saab Ratas küll kõvasti vastu pead, aga 2–3 aasta pärast saadakse aru, kui oluliselt on ta vähendanud oma sammuga ühiskondlikku lõhet. See, mis praegu ajakirjanduses toimub, on totaalne hüsteeria,” põhjendas suurärimees.

Kui aga Eesti Ekspressi ajakirjanik küsis, kui tõele vastab, et Pruunsild koos meediaärimehe Margus Linnamäega (Postimees Grupi omanik – S.L) on lubanud Keskerakonda rahaliselt toetada, kui Ratas suudab konservatiividega valitsuse moodustada, ütles Bigbanki omanik, et see väide kuulub absurdivaldkonda ja ei vasta tõele.

Keskerakondlasele 10 000 eurot heade artiklite pärast

„Peale Isamaa ei ole ma praegu ühtegi erakonda toetanud ega kavatse ka toetada,” lausus Pruunsild. Enne seda oli ta ühe põhjendusena toonud välja, et on Isamaad toetanud, sest teine pensionisammas on „kokkuvõttes suhteliselt suur finantskuritegu Eesti rahva vastu”.

Küll aga selgus nädalavahetusel avalikustatud Keskerakonna kampaaniakulude aruandest, et vähemalt üks keskerakondlane on seekordsete riigikogu valimiste eel Bigbanki omanikult siiski 10 000 euro suuruse annetuse valimiskampaania läbi viimiseks saanud.

Tegemist on Marek Jürgensoniga, kes kokku kulutas oma kampaaniale isiklikest vahenditest 24 248 eurot – olles sellega suurimate isikliku kampaaniaraha kulutajate seas 3. kohal – ja sai 1813 häält. Sellega pääses Jürgenson ka parlamenti.

Küsimuse peale, kas selle sammuga ei lähe ta vastuollu iseenda veel hiljutiste väidetega, ütles Parvel Pruunsild, et toetas Marek Jürgensoni personaalselt. „Lugesin tema artikleid ja võtsin temaga ise ühendust. Toetasin teda, kui sarnase maailmavaatega inimest,” põhjendas ettevõtja.

Kuigi 2012. aastast Haabersti linnaosa vanemana ametis olnud Jürgenson ei ole laiemale avalikkusele tuntud, paistis ta möödunud sügisel silma mitme artikliga, kus kritiseeris tugevalt „erinevus rikastab” kampaaniaid.

Ühes küsis ta, kas sotsiaalministeeriumil ei jää nende kampaaniate kõrval aega perevägivallaga tegeleda. Teises asus Isamaa kaitsele, kui see otsustas katuserahadest pool miljonit eraldada Eesti pere sihtkapitali loomise toetuseks.

Isamaa toetussummat veel ei avalda

Küsimusele, kui suure summaga Pruunsild nende riigikogu valimiste eel Isamaa erakonda toetas, ettevõtja ei vastanud, viidates vaid, et Isamaale annetatud summa kohta on võimalik leida infot Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) aruandest.

Kuivõrd kõige värskemad andmed pärinevad 2018. aasta 4. kvartalist, siis Pruunsilla viimane Isamaale tehtud annetus jääb 2016. aasta lõppu, täpsemalt 27. detsembrisse, kui erakond sai temalt 28 000 eurot.

Selle aasta 1. kvartali erakondade tulude ja laekumiste aruanded, kus suure tõenäosusega kajastuvad ka paljud märtsikuiste riigikogu valimiste kampaaniaks annetatud toetussummad, avaldab ERJK eeloleval kolmapäeval, 10. aprillil.