Läti ajakirjanikud Inga Spriņģe ja Sanita Jemberga uuriva ajakirjanduse keskusest Re:Baltica kirjeldasid täna ilmunud intervjuus Eesti Päevalehele, kuidas on omavahel põimunud Läti poliit- ja ärieliit. Muuhulgas rääkisid nad vahi alla võetud Läti Raudtee endisest juhist Ugis Magonisest.

Spriņģe: Ta ei paistnud väga mõjuvõimas. Pigem tundus, et ta on õigel kohal õige inimene, kes on selles äris olijatele kasulik ja mugav. Ta pidas ennast puutumatuks, mida näitab ka tema lollus, kui ta vedas sularahas poole miljoni euro suurust väidetavat altkäemaksu. Tema Venemaa sidemeid näitas see, kuidas ta pidas 50. sünnipäeva Läti luksuslikus Rundāle lossis ja sinna lendas kohale Venemaa Raudteede juht Vladimir Jakunin.

Jemberga: Pole saladus, et Magonisele kuulub Venemaal transpordifirma. Ainult Lätis saab olla nii, et juhid siin raudteel riigimonopoli ja Venemaal transpordifirmat ning ütled, et nad pole omavahel konkurendid.

Tegelikult teame Magonisest väga vähe. Teame, et ta oli varem hokimängija. Ta ei käi kunagi avalikult esinemas. Ta oli Ainārs Šlesersi käsilane, rahastas tema poliitikasse tulekut. (Šlesers oli mh aastatel 2006-2009 Läti transpordiminister, kes võttis Magonise esiti oma nõunikuks ja määras seejärel Läti Raudtee juhiks - H. R.) Me ei tea tema tegelikku mõju. Läti Raudteel on tütarfirma LDz Cargo, nemad sponsoreerivad Lätis miljoneid asju, hokist filmide tootmiseni. Teame, et selle kaudu on nad väga mõjukad. Aga Magonisest teame väga vähe.