"Estonian Airi ühepoolse lepingu katkestamise järel jäävad nad meile veel 5,7 miljonit litti (1,65 miljonit eurot) võlgu lennutatud klientide ja makstud deposiitide eest," ütles Air Lituanica tegevjuht Erikas Zubrus BNS-ile.

Zubruse sõnul jäi koostöö Estonian Airiga katki pärast pikaajalisi läbirääkimisi lepingutingimuste osas, milles osapooled kokkuleppele ei jõudnud. Air Lituanica ootab, et Estonian Air maksaks ära tekkinud võla ja on valmis seda kohtuga tagasi nõudma, kui Eesti lennufirma peaks sellest keelduma.

Viidates täitmata lepingupartneripoolsetele maksekohustuste täitmatajätmisele teatas Estonian Air, et lõpetab neljapäevast lendude teenindamist ja kommertsteenuseid puudutavad koostöölepingud.

"Air Lituanica pole mitmel korral ja püsivalt suutnud õigel ajal täita oma lepingulisi maksekohustusi Estonian Airi ees," ütles Estonian Airi juhatuse esimees Jan Palmér pressiteate vahendusel. Vaatamata jätkuvatele läbirääkimistele ja Estonian Airi poolt tehtud kompromissettepanekutele pole Air Lituanica lõpetanud lepingu rikkumisi.

Estonian Airi teate peale alustas Leedu lennufirma majanduslikku olukorda uurima ka Leedu tsiviillennunduse amet CAA.

Estonian Airi kommentaar uudisele:

Estonian Airil oli Vilniuses baseeruva lennufirmaga kaks lepingut, millest tulenevalt olid mõlemal osapoolel teineteise ees märkimisväärsed ja korduvad rahalised kohustused.

1. Lendude teenindamist puudutava koostöölepingu alusel, mis lõpetati 27. novembril, teenindas Estonian Air ühe 76-kohalise Embraer 170 lennukiga Air Lituanica lende Vilniuse-Amsterdami ja Vilniuse-Berliini liinil. Sellest tulenevalt oli Air Lituanical kohustus maksta Estonian Airile lennuteenuste eest (lennuki kasutamine, hooldus jms). Riskide maandamiseks tuli seda teha ettemaksuna.

2. Kommertsteenuste lepingu järgi osutas Estonian Air lennufirmale Air Lituanica mitmesuguseid teenuseid, nagu piletimüük otse- ja jätkulendudele ja tulude juhtimine. Seega oli Air Lituanical kohustus maksta teenuste eest kahe koostöölepingu alusel.

Tulenevalt sellest, et Air Lituanica kasutas Estonian Airi müügisüsteeme, laekus osa nende poolt realiseeritud piletite müügitulust Estonian Airile. Lepingu kohaselt kuulub see tasumisele teatud perioodi möödumisel, et garanteerida Estonian Airile Leedu lennufirma poolt maksete tegemiseks vajalike finantside olemasolu.

Me ei saa avaldada konkreetseid summasid, kuid rõhutame, et kogu koostöö vältel on Air Lituanica korduvalt jätnud õigeaegselt maksekohustused Estonian Airi ees täitmata. Estonian Air ei saanud jätkata Air Lituanica tegevuse sisulist toetamist väljaspool lepingulisi tingimisi. Eriti pidades silmas lähenevat lendude madalhooaega, mis oleks meie riske veelgi suurendanud.

Kuna Air Lituanica ei tasunud 25. novembril lepingujärgselt lennuteenuste osutamise tasu järgneva kuu (detsember) eest, oli Estonian Air sunnitud reisijate ees võetud kohustuste täitmiseks kasutama seda nn. puhverraha.

Praegu on meie esmaseks ülesandeks klientide teenindamine ja seepärast teeme kõik, et nende ees oma kohustusi täita.