India poliitikas on mitu viimast aastat olnud suur teema seni väliskompaniidele suletud sisemise lennundusturu avamine. Asi, mis Euroopas ammu tehtud, sai reaalsuseks alles nüüd. Seega polnud ime, et esimese suure väliskapitalil põhineva lennufirma ehk Malaisias baseeruva Aasia võimsa odavlennufirma Airasia turule sisenemisest räägiti palju. Kuid suuremat elevust põhjustas ettevõtte India haru juht, kelleks nimetati kõigest 33-aastane Mittu Chandilya. Eestis poleks see vist ime, kuid India traditsioonide ja üsna range hierarhiaga ühiskonnas on üllatus mõistetav. Näiteks on India peaminister Manmohan Singh 81-aastane.

Chandilya puhul pole Eesti mainimine sugugi kohatu. Praegu rohkelt tähelepanu pälviv India tippjuht on juba kuuendat aastat abielus Pärnu kandist pärit eestlannaga, kellega tutvus õpingute käigus USA-s. Paar on elanud vahepeal Singapuris ja Malaisias, kuid nüüd end sisse seadnud India lõunaosariigi Tamil Nadu pealinna Chennaisse.

Ent Airasia turuletuleku tõttu viibib Mittu Chandilya tihti Delhis, kus Eesti Päevalehel õnnestus temaga mõne nädala eest kohtuda ja rääkida nii India ärikultuurist kui ka võimalustest, mida eriti Eesti ettevõtjad võiksid 1,2 miljardi elanikuga suurriigis kasutada. Hoolimata suurtest erinevustest rahva rikkuses ja majanduse arengutasemes, on ärivõimalused Indias hunnitud ja eestlaste visadus ning kannatlikkus sealse kultuuri jaoks sobilikud, arvas Chandilya.

Täieliku kokkusattumusena ilmub praktiliselt hetk enne intervjuud Eestis uudis, et Ettevõtluse Arendamise sihtasutuse (EAS-i) esindajad käisid Singapuris, et meelitada Airasiat ka Tallinna-lende pakkuma. Seega hakkas jutt mõistagi sellest peale.

Loe intervjuud Mittu Chandilyaga.