Kolmapäevasel AS ELK Lennuliinide võlausaldajate üldkoosolekul anti enamushääled, kokku ligi 69 protsenti, pankrotis EVEA Pangale ja off-shore firmale Brookfield, teatas ETAle Airesti esindaja.

Kõigile otsustele oli vastu AS Airest. Oldi vastu sellele, et hääled anti Brookfieldile ja EVEA Pangale. ASi Airest juhataja Aleko Peipsi ei ole häälte jagunemisega nõus. “Enamushääled sai pankrotipesas seltskond, kellel ei ole selleks õigust,” ütles ta. “Airesti eesmärk ei ole ELKi pankrot, oleme huvitatud sellest, et kõigi õigete võlausaldajate nõuded saaksid rahuldatud.”

1994. aastal loodud AS Airest oli ELKi sajaprotsendiline tütarfirma ning Aleko Peipsi oli ka ELK Lennuliinide juhatuse esimees. Ettevõte oli ka Tallinna-Kärdla lennuliikluse korraldaja, kuid mullu novembris kahe inimese surmaga lõppenud Hiiumaa lennuõnnetuse põhjustas operaatorfirma AS Enimex AN-28 oma meeskonnaga.

Peipsi sõnul on EVEA Panga nõue kujunenud intressiviivisest 25 protsenti päevas, mille alusel kuulutati välja ELKi pankrot, kuigi ELK oli vaidlustanud selle nõude eelnevalt kohtus. “Senikehtinud kohtupraktika kui ka praegu kehtiv võlaõigusseadus ütleb sõnaselgelt, et viivise arvestamine intressidelt on ebaseaduslik ja õigustühine. Seda enam, kui viivist nõutakse intressilt 25 protsenti päevas ja ammu makstud 60.000 krooni suuruselt intressilt pööritatakse üles 6 miljonit krooni nõuet,” rääkis Peipsi.

Brookfieldi nõude puhul on tegu Airesti hinnangul hetkel alusetu nõudega, mille ELK on tasaarvelduse korras juba varem tasunud. “Brookfieldi omaniku väidab enda olevat Aleksander Beloussov, ettevõtet esindab advokaat Ants Mailend. Me oleme kontrollinud tema volitusi ja meie andmeil ei ole Aleksander Beloussov Brookfieldi omanik ja advokaat Ants Mailend ei saa seda ettevõtet esindada,” sõnas Peipsi ja lisas, et “kui ei oleks alusetuid nõudeid, poleks ka pankrotti.”

ELK Lennuliinide pankrotihaldur on Toomas Saarma, pankrotitoimkonda kuulub pankrotis EVEA Panga esindajana Allan Viirma. Vene Föderatsiooni Lennujuhtimiskeskus ja off-shore firma Brookfield pakkusid toimkonna liikmeks neid end esindava advokaat Ants Mailendi. Üldkoosolek otsustas ELKi likvideerida.