Aas vastas 11. septembril riigikogu infotunnis küsimusele Tallinna-Tartu maantee järgmiste neljarealiste lõikude projekteerimise kohta, et maade ostmiseks ja projekteerimiseks on järgmise aasta riigieelarves kolm miljonit eurot olemas.

Selle info lükkas ERRile antud intervjuus järgmisel päeval ümber maanteeameti peadirektor Priit Sauk, kelle sõnul taotles maanteeamet kevadel riigieelarve strateegiasse igaks järgmiseks aastaks viis miljonit eurot, valitsus aga lükkas selle taotluse tagasi. Sõerd soovib nüüd arupärimises teada, mis kaalutlustel taotlus tagasi lükati.

Aas täpsustas 16. septembril aga sotsiaalmeedias, et hoopis Sõerd eksitab avalikkust: "Täna sain arupärimise Aivar Sõerdilt ja tema sõpradelt opositsioonist. Aivar pahandab, nagu oleks ma ütelnud, et neljarealiste teede projekteerimise raha on eelarves olemas ja seega avalikkust eksitanud. Stenogrammis on aga kirjas järgmised sõnad: "Nüüd eelarve koostamise protsess käib ja kinnitan teile, et omalt poolt teen küll kõik selleks, et see raha riigieelarvesse saaks."."

Postituses seisab veel: "Seega eksitab avalikkust ja arupärimise kaasautoreid hoopis Aivar. Loodan, et mõistavad oma viga ja võtavad arupärimise tagasi."

Maanteeameti peadirektor väidab, et kehtiva teehoiukava järgi kukuvad teede investeeringud aastatel 2023-2024 olematuks. Sõerd pärib, kas Aas aktsepteerib sellist olukorda ja teede investeeringute kehva seisu või on valitsusel valmisolek järgmise aasta riigieelarves seda suunda muuta.

Samuti tahab Sõerd teada, kuidas on kavandatud teedeehituse rahastamine PPP mudelit kasutades, arvestades, et Eurostati juhiste järgi peaks ehitusrisk olema erasektori vastutus. Sellest tulenevalt tuleb erainvestor kaasata juba projekteerimise etapis, et maandada projekteerimise vigadest või projektist tulenevate viivitustega kaasnevaid riske. Kõik ehitusega seotud riskid peavad jääma erainvestorist ehitajale, vastasel juhul ei jää kulud eelarve tasakaalureegi alt välja, seisab arupärimises.

Arupärimise on allkirjastanud 16 saadikut reformierakonna ja sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioonidest.