Võimuliidu asjapulgad on viimasel ajal muutunud üllatavalt ülikriitiliseks opositsiooni väljaütlemiste suhtes maksupoliitika alal. Peeter Kadarikku häirib, et Kaja Kallas pole justnagu olnud piisavalt korrektne mõistete käsitlemisel.

Uues maksumonstrumis aga paraku ongi nii, et tuluvahemikus 1200 kuni 2100 iga tulule lisanduv euro maksustatakse tavalise maksumääraga pluss täiendav maksukoormus iga euro lisandumisel tuleb astmelisest maksuvaba miinimumi vähenemisest. Selle tõttu efektiivne marginaalne maksumäär kerkibki 31,1 protsendini. Sellest anomaaliat pole Eesti maksusüsteemis kunagi olnud.

Aga võimuliidu poliitikud ise vassivad ja valetavad oma maksusünnitist ilustades täiel rinnal. Mida siis meile on uuest maksusüsteemist räägitud?

Kõigepealt räägiti, et need kes teenivad üle 2100 euro kuuarvestuses, hakkavad panustama mitte rohkem kui kuni 36 eurot kuus. Aga töötavad pensionärid kaotavad kuni 83 eurot kuus! Sellest ei rääkinud keegi, ette kui aasta algul suure skandaali saatel selgus, et suur osa töötavaid pensinoäre hakkas ootamatult varasemast rohkem tulumaksu maksma.

Teiseks, ka selles arvamusloos kirjutab keskerakonna maksuideoloog Peeter Kadarik, et tänane valitsus viis ellu maksureformi, millest võitsid inimesed, kes teenisid alla 1776 euro. Jälle vale. Töötavad pensionärid kaotasid juba siis kui tulu saadi üle 1352 euro. Jutt on kuuarvestusest.

Kolmandaks. Peaminister Jüri Ratas on korduvalt väitnud, et maksureformist võitsid 86 protsenti töötajatest ja 80 protsenti kõigist Eesti inimestest.

Selle väite kontrollimiseks palusin rahandusministeeriumil juba suvel saata maksumuudatuste mõjuanalüüsi, millele tuginedes on peaminister need väited esitanud. Selle peale vastati, et mõjuanalüüs on alles koostamisel ja ilmub hiljemalt sügisel osana sügisest majandusprognoosist. Seal aga seda polnud. Kas see võeti sealt välja sellepärast, et see oleks peaministri väited ümber lükanud?

Augusti lõpus tuli välja maksuameti 2017. aasta üksikisikute tuludeklaratsioonide koond. Ka see lükkab ümber peaministri numbrid maksureformist võitjate osakaalust.

Härrased Ratas ja Kadarik, kas teie maksumonstrumi puhul pole mitte nii, et igal aastal jääb uuest maksusüsteemist võitjaid vähemaks ja kaotajate osakaal suureneb? Tulud ju kasvavad kiiresti, aga alates 1200 eurost kuus hakkab maksuvaba miinimum vähenema. Või on teie arvates vastupidi ja igal aastal tuleb maksusüsteemist võitjaid juurde?

Lõpetuseks, millal te suvatsete avalikustada oma kabinetivaikuses tehtud ja avalikkuse eest salastatud maksumuudatuste mõjuanalüüsi, mis näitab, et maksumuudatustest võitis 86 protsenti töötajatest ja 80 protsenti kõigist Eesti inimestest?

Kuna see mõjuanalüüs on salastatud, siis sai enne jõule tehtud ka ametlik teabenõue avaliku teabe seaduse alusel selle väljanõudmiseks. Vastust sellele seni pole, loodan, et selle mõjuanalüüsiga õnnestub ikka tutvuda ilma et seda tuleks hakata seda välja nõudma halduskohtu kaudu.