Araka hinnangul on Eestis liiga palju osaühingute sildi all skeemitamist, kui omanik maksab endale minimaalset töötasu, aga raha võtab välja dividendidena, sotsiaalmaksu tasumata.

Endise rahandusministri Aivar Sõerdi sõnul on küsimuse tõstatamine ja lahenduste leidmine kindlasti vajalik. „Dividenditulu on üldjuhul kapitalitulu ja kapitalitulu sotsiaalmaksuga ei maksustata. Praktikas aga teadaolevalt näidatakse või deklareeritakse kapitalituluna ka osaliselt tulu, mis oma majandusliku sisu poolest tuleb klassifitseerida palgatuluks,“ selgitas Sõerd. Tema sõnul on palgatulu osa eraldamine aga praktikas keeruline ja vaevalt keegi oskaks öelda, millisest summast algab see piir või lagi.

„Üks lahendus oleks see kui siduda kapitalitulu osa mingisuguse mõistliku kapitali tootlusega. Ehk, investeeritud kapital on mõõdetav suurus ja investeeritud kapitalilt eeldatud mõistlik tootlus samuti mõõdetav suurus. Teadaolevalt on Rootsi ja ka Soome maksuseadustes mingisugused sellisele loogikale rajatud reeglid olemas.“