Sõerd rääkis mõne tuttava raamatupidajaga, et maksuameti e-keskkonna tõrgetes ning tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonide esitamise tehnilistes puudujääkides veenduda.

Selle aasta kahel esimesel kuul on esinenud e-maksuameti keskkonnas tõrkeid ning uue TSD esitamise vormi kasutuselevõtt on tekitanud raamatupidajates palju pahameelt.

Sõerd küsis isiklikult vastuseid ka maksu-ja tolliameti käest. "Nad tõid välja terve rea tehnilisi probleeme, alates sellest, et mingil ajal jäi puudu e-maksuameti jõudlusest ja et tuli välja ka programmeerimiskoodi viga. Igal juhul nad lubasid vead ära parandada," ütles Sõerd.

Ärileht kirjutas eile, et hommik algas Eesti ettevõtetele ehmatusega – nii krediidiinfo lehel kui ka äriregistris vaatas neile vastu teade, et ettevõttel on üks maksudeklaratsioon esitamata. Sellest infost lähtuvalt keeldusid mitmed Soome firmad oma Eesti partneritele raha maksmast.

„Soome tellijad kontrollivad regulaarselt krediidiinfot ja keeldusid täna raha maksmast – ütlesid, et kui on maksud deklareerimata, siis on järelikult ka töö tegemata, ja et nemad ei saa ka oma mainega riskiga, viidates sellele, et kirjade järgi on allhankijad maksuvõlglased,“ rääkis ettevõtja.

Juba varahommikul olid mitmete firmade raamatupidajate telefonid punased – ärritunud juhid nõudsid aru, mis toimub. Kui raamatupidajad arusaamatuse jälgi ajama hakkasid, selgus, et krediidiinfo andmetel on neid tänase päeva seisuga üks maksudeklaratsioon esitamata.

E-maksuameti maksuvõlglaste otsingusüsteem, mille andmebaasidest kogu maksuinfo pärineb, pandi aga üsna varsti hoopis kinni ja krediidiinfo lehelt võis lugeda teadet: NB! Maksuameti töös on häired, seetõttu ei ole hetkel võimalik maksuvõla jooksvat seisu kontrollida. Vabandame ebamugavuste pärast!

„Täna öösel ja päeva esimeses pooles olid võlapäringus tehnilised tõrked, mille tulemusel kuvati ebaõige info – süsteem, näitas infot esitamata jaanuarikuu TSD kohta ka nendel, kel tegelikult oli see tehtud,“ selgitas MTA pressiesindaja Rainer Laurits Ärilehe päringule vastates.

„Mõnda aega oli võlapäringule ligipääs seetõttu ka suletud. Nüüdseks on andmed e-maksuametis taas õiged ning ka avalik võlapäring taas kättesaadav. Vabandame ebamugavuste pärast.“