Sotriaaldemokraadid tulid eiel välja maksupaketiga, mis muuhulgas näeb kõikides maakondades peale Tallinna ja Harjumaa ette sotsiaalmaksu lae alandamist ning üle 1600-eurose tulu saajad maksustataks sotsid 29-protsendilise tulumaksuga.

"Tallinnas ja Harjumaal luuakse 61 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Luues olukorra, kus siin on 3 protsendipunkti võrra kõrgem sotsiaalmaks ja tõstes veel sellele lisaks tööjõu maksukoormust astmelise tulumaksuga, nagu sotsiaaldemokraadid on välja pakkunud, saavutame täpselt vastupidise olukorra võrreldes sellega, mis oleks vaja saavutada," kritiseeris Sõerd.

Ta rõhutas, et tööjõu ja üldise maksukoormuse tõstmise, erisusterohke ja raskesti arusaadava maksusüsteemi sisseviimise tulemuseks on üldine ettevõtlus- ja investeerimiskeskkonna halvenemine ning konkurentsivõime nõrgenemine. "Selle asemel, et kindlustada neid eeliseid, tänu millele me oleme hinnatavatel riikide võrdluses, saame asemele majanduskeskkonna, mis peletab investeeringuid ega sobi majanduse elavdamiseks," ütles Sõerd.

"Tööjõu maksukoormust on endise vaja langetada ka Tallinnas ja Harjumaal, ja kui just ei hakka toimuma ettevõtete ja töötajate registreerimist mujale, siis on see igal juhul majanduskeskkonna halvendamine seal, kus luuakse üle poole sisemajanduse kogutoodangust," märkis Sõerd.

Ta lisas, et ettevõtete maksukoormust tõstab ka täiendava 7-protsendilise kasumimaksu sisseviimine avansilise maksu nime all.

"Sealjuures on maksuteoreetiliselt pentsik maksukohustuse ja -suuruse sõltuvuse seadmine sellest, kas aktsiakapital on üle või alla 30 000 euro. Me saame näha skeemitamisi aktsiakapitaliga ning firmade jagunemisi maksukoormuse optimeerimise eesmärgil," prognoosis Sõerd.

Loe siit, milline on sotside maksupakett.