Margarita sündis Venemaal ja abiellus Šveitsi miljardäriga. Kui mees suri, siis heitles naine kümme aastat kohtus oma päranduse eest, mis röövis talt suure hulga raha.

Margarita Olegovna Bogdanova sündis 1962. aastal Leningradis. Tema vanemad surid, kui tüdruk oli 11-aastane ja teda hakkas kasvatama vanaisa. Ta õppis Moskvas ja Leningradis õigusteadust ja majandust. 1988. aastal lendas ta parasjagu Zürichist Londonisse, kui kohtus lennul Robertit. Naine müüs sel ajal Venemaal elektroonika komponente. See lend muutis aga Margarita elu.

Paar abiellus 1992. aastal. Temast sai miljardäri kaasa. Neil sündis kolm last - Eric ja kaksikud Maurice ja Kyril. Robert suri 2009. aastal, pärast rasket võitlust leukeemiaga. Margarita võttis grupi juhtimise üle.

Louis Dreyfus oli globaalse haardega kaupleja, mis tegeleb nii põllumajanduse, toidu töötlemise, laevanduse kui finantsvaldkonnas. Nende käes on mitmeid riskifonde, laevu, telekommunikatsiooni infrastruktuuri ja loomulikult ka kinnisvaraarendusi.

Pärast mehe surma algasid naise võitlused. Esmalt pidi ta hoidma korras 169-aastast ettevõtet. Sellega sai ta hakkama. Ta oli sunnitud välja ostma ka teiste pereliikmete osalusi, kasvatades oma osa firmas 50 protsendilt 96 peale. Algasid kohtulahingud, mille tulemusel on Margarita äsja müünud 45% oma ärist Abu Dhabis paiknevale riiklikule fondile. Ta jääb ettevõtet juhtima ja ka nimi jääb firmal samaks.

Oma pereliikmeid välja ostes maksis Margarita kõrget hinda. Summat, millega Margarita on sunnitud oma osaluse müüma, ei ole avalikustatud, aga tõenäoliselt on see madalam kui see, mida ta kunagi maksis pereliikmetele. Abu Dhabi fond on esimene pereväline tegija ettevõtte omanike ringis.

Kunagine leping asus kummitama

Perekonna tüli põhjuseks sai tehing, mis jäi sõlmimata. Margarita oli vastu ettevõtte tippjuhi Jaxques Veyrati ideele. Mees soovis nimelt, et Louis Dreyfusi põllumajanduse haru paneks leivad ühte kappi Olam Internationaliga, mis näitas toona head minekut. Nende plussiks oli, et nad olid noteeritud Singapuri börsil. See oleks andnud Louis-Dreyfusi pere liikmetele lihtsa võimaluse oma aktsiaid müüa. Margarita tappis selle idee, öeldes, et ta kaitseb sellega Roberti laste, lastelaste ja lastelastelaste vara.

Kuid pärast tehingu ära jätmist panid ülejäänud pereliikmed ikkagi oma osalused müüki. Robert oli aastaid tagasi teinud lepingu, mille tõttu tekkis Margarital nüüd kohustus osta teistelt pereliikmetelt osalus välja - selle hinna järgi, mida näitasid ettevõtte väärtus ja kasumlikkus. Olid buumiaastad ning Margarita oli sunnitud kallilt ostma. Ta pidi müüma oma vara, et osta. Põllumajandusharu kasum hakkas kukkuma ning pereliikmed aina müüsid osalust. Margarita ning ettevõte pidid võtma laenu, et osalusi osta. Credit Suisse'ilt laenas ta üle miljardi dollari ning pantis oma enda aktsiaid.

Kohtus vaieldi ka summa üle, mida Margarita igale pereliikmele maksma pidi. Samal ajal oli raskustes äri ise - eriti puuvilla, suhkru ja riisiga kauplemine. 2010. aastal oli firma aastane netokasum olnud üle miljardi dollari, kukkudes aastaid hiljem 500 miljoni dollari peale.

2019. aastal ja 2020. aasta alguses hakkas Credit Suisse otsima võimalikke investoreid, aga keegi ei olnud Louis Dreyfusi vähemusosalusest huvitatud. Siis tuli koroonaviirus ja valitsused soovisid ühtäkki kindlustada enda inimeste pikaajalise toiduainetega varustatuse. See aitas ka Louis Dreyfus Groupi käivet ning kasumlikkust tõsta ning mängu tuli Abu Dhabi riiklik fond.

Kui see tehing läbi läheb, peaks see kustutama suurema osa Margarita ja Louis Dreyfusi enda võlgadest. Ettevõte andis teada, et vähemalt 800 miljonit dollarit kasutatakse, et maksta tagasi 1,05 miljardi dollarilist võlga. Hinnatakse, et alles jääks üle miljardi dollari, et muid võlgu tasuda.

Pärast aastaid heitlusi jääks Margarita Louis-Dreyfusile 55% grupist. Seega sama palju kui tal oli 2009. aastal, pärast mehe surma. On üks suur erinevus võrreldes selle ajaga - toorainetega kauplemine on ainuke äri, mis neile veel alles on jäänud. Ülejäänud kasumlikud ärid müüs Margarita maha.

"Minu peamine eesmärk on ettevõtte alles hoidmine ja ka nime säilitamine," ütles Margarita 2012. aastal Bloombergile. Ta on seda teinud, aga väga suuri ohvreid tuues.

Muide, Margarita ja Roberti poeg Kyril Louis-Dreyfusist saab Sunderlandi jalgpalliklubi üks omanikest.