"Helmed oleksid võinud natuke midagi ajaloost õppida, enne kui tänase avantüüri politseiameti juhi kallal ette võtsid," kirjutab Aivar Sõerd.

"2003. aasta südasuvel alustas kunagine Res Publica rahandusminister distsiplinaarmenetlust maksuameti juhi suhtes, koos ametist kõrvaldamisega distsiplinaarmenetluse ajaks."

Toona oli rahandusministriks Tõnis Palts, kes määras ka kohe Sõerdile asendaja, kelleks sai toonane tolliameti juht Aivar Rehe. Tänaseks on Rehe avalikkusest taandunud, seda küll hilisema Danske panga rahapesuskandaalide tõttu, mille keskele Rehe sattus.
Aivar Sõerd (paremal), vasakul toonane maksuameti direktori asetäitja Vahur Kivistik.

"Veel sama aasta [2003.a] lõpus tunnistas halduskohus täielikult seadusevastaseks nii distsiplinaarmenetluse algatamise kui ka hilisema ametist vabastamise käskkirja. Lugu lõppes suure hüvitise väljamaksmise ja ametisse ennistamisega.

Praeguses kaasuses ja teadaoleva info põhjal pole ministritel sisulist materjali politseiameti juhi süüdistamiseks ollagi või on seda nii hõredalt, et sellel pole vähimatki kohtuperspektiivi.
Ühesõnaga, perspektiivitu ja arulage ettevõtmine, ei usu et Helmed sellest jamast välja ronivad," kirjutas Sõerd.

Sõerd meenutas Ärilehele, hüvitise summa oli umbes 300 000 krooni, sellele lisandusid väljamõistetud kohtukulud 54 870 krooni. Arvestades, et tegu oli 2000ndate algusega, olid sellised summad pööraselt suured. Seda tõdeb ka Sõerd. "Tookord oli raha väärtus teine ja siis oli see päris suur raha. Ma mäletan, et hiljem peale tuludeklaratsiooni esitamist sain toonaselt uuelt maksuameti juhilt Aivar Rehelt kirja. Ta küsis minult nõusolekut, et kas ma oleksin nõus oma nime avaldamisega maksuameti "suurimate maksjate" nimekirjas. Muidugi andsin nõusoleku. Selgus, et tänu hiigelhüvitisele olin ma tõusnud 2003. aasta tuludeklaratsioonide põhjal 100 kõige suurema tulu deklareerinud maksumaksja hulka."

Aastal 2004 ühendati aga juba maksu- ja tolliametid üheks asutuseks, mille juhiks nimetati ikkagi Aivar Rehe, seda juba Res Publica järgmise rahandusministri Taavi Veskimäe poolt. Sõerd loobus toona ühendameti juhiks kandideerimast. Hiljem töötasid Rehe ja Sõerd jälle koos, kui Rehe jätkas maksu- ja tolliameti juhina ja Sõerd sai Ansipi esimese valitsuse ajal, 2005. aastal rahandusministriks.

Aivar Rehe maksuameti juhina ja Aivar Sõerd rahandusministrina 2005. aastal

Eile lahvatas skandaal politsei- ja piirivalveameti juhi Elmar Vaheri ja EKRE ministrite Mart ja Martin Helme vahel, kui viimased tahtsid alustada Vaheri suhtes distsiplinaarmenetlust usalduse kaotamise pärast ja politseijuhti töölt kõrvaldada. PPA juhti saab aga lahti lasta vaid vabariigi valitsus ning peaminister Jüri Ratas teatas, et tema usaldab Vaherit oma ametisse ning rahandusminister Martin Helme, kes täitis siseministri ülesandeid, käitus lubamatult.