Piimakvootide kaotamine on nimelt üks teemadest, mis tõstatatakse eelseisva Euroopa ühtse põllumajanduspoliitika “tervisekontrolli” ehk reformikava arutelu käigus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ärevaks tegeval kombel aga langeb põllumajandusreformides kokkuleppimine arvatavasti Prantsusmaa ehk Euroopa kõige suurema põllumajandusmaa Euroopa Liidu eesistumisperioodi selle aasta teisel poolel.

Eile Tallinna väisanud Prantsusmaa põllumajandusminister Michel Barnier välistas Päevalehele antud kiirintervjuus võimaluse piimakvootidest loobuda. “Ma ei usu, et piima hinna tõus on sama püsiv ja pikaajaline kui põllumajandustooraine hinna tõus. Praegu on tõesti tendents, et hind tõuseb, kuid ma arvan, et see on habras,” põhjendas ta eile oma vastuseisu.

“Lisaks on meil väga spetsiifiline probleem. Meil on kvoodid jaotatud kõigi saja maakonna vahel. Nii piima tootmine kui ka teisteks produktideks töötlemine toimub sama maakonna piires. Kui me kaotame kvoodid, siis koonduvad tootmine ja töötlemine kahte-kolme maakonda tervel Prantsusmaal,” ütles ta.

Ka rõhutas Barnier, et Prantsusmaa poolt vaadates pole ühtse põllumajanduspoliitika liberaliseerimine eriti soovitatav. “Meil pole mingisugust kompleksi maailma majanduses osalemise suhtes. Ainult et siin ei saa lähtuda naiivsusest ja see ei saa toimuda ebaausa konkurentsi teel, kus tallataks jalge alla praegune Euroopa põllumajandusmudel, mis keskendub kvaliteetset kaupa tootvate väikeste ja keskmise suurusega talude toetamisele,” kaitses ta toetuste süsteemi jätkamise õigsust.

Barnier keeldus teemat iseloomustamast sõnaga “protektsionism”, nimetades seda tootjate ja tarbijate kaitsmiseks.