„Ei tohi unustada, et põlevkivienergeetika on meie riikliku iseseisvuse oluline garantii ja kontroll selle üle peab kuuluma ühemõtteliselt Eesti Vabariigile. See kontroll peab olema täielik,“ teatasid akadeemikud oma pöördumises.

„Eesti ei tohi võtta täiendavaid julgeolekuriske ja me oleme seisukohal, et nende võtmiseks pole ka tegelikku majanduslikku vajadust,“ seisis dokumendis.

„Taotleme, et riigiorganid ei kordaks NRG-laadseid otsuseid niivõrd olulises küsimuses,“ arvasid akadeemikud.

Nad meenutasid oma ühispöördumises, et 1997. aasta algul jõudsid avalikkuse ette Narva Elektrijaamade enamusaktsiate ettevalmistatava müügi asjaolud kahtlasele ja hiljem tegelikult maksujõuetuks osutunud energiafirmale NRG.

„Täna, teades NRGga toimunut, on seda ilmsem, et omanikuks oleks võinud saada suvaline rahakas, kuid võimalik ka, et esmajoones poliitiliselt motiveeritud jõud. Kriitika tulemusena kokkulepped tühistati peale aastaid kestnud ja riigile kahjulikku debatti,“ seisis pöördumises.

„Nüüd saame jälle teada ettepanekutest kontserni Eesti Energia omanikeringi muutmiseks ja selle aktsiate viimiseks börsile aktsiakapitali laiendamiseks. Seda põhjendatakse jälle, nagu NRG puhulgi, raha saamisega elektrijaamade renoveerimise jätkamiseks,“ leidsid akadeemikud.

Eesti Teaduste Akadeemia energeetikanõukogu 30 oktoobri 2009 istungil olid põhikapitali laiendamiseks börsileminekule vastu kõik kohalviibivad nõukogu liikmed ja samale seisukohale asusid Teaduste Akadeemia juhatuse 04. novembri 2009 istungil kohalviibinud akadeemikud.

Energeetikanõukogu esimees on Endel Lippmaa ning liikmed on Alo Adamson, Arvi Hamburg, Tiit Kallaste, Lembit Krumm, Rein Küttner, Leo Mõtus, Leevi Mölder, Arvo Ots, Anto Raukas, Ülo Rudi, Andres Siirde, Mati Valdma, Mihkel Veiderma.

Teaduste Akadeemia juhatusse kuuluvad akadeemia president Richard Villems, asepresidendid Ain-Elmar Kaasik ja Jüri Engelbrecht, peasekretär Leo Mõtus ning osakondade juhatajad Peeter Saari, Rein Küttner, Ilmar Koppel, Peeter Tulviste ja vabaliikmed Ene Ergma
Endel Lippmaa, Enn Mellikov, Enn Tõugu, Mart Ustav, Mihkel Veiderma, Jaan Ross, Haldur Õim.