Rahatrahvide määramise põhjuseks oli NASDAQ OMX Tallinna Börsil noteeritud aktsiaseltside juhtide, nende lähedaste või nendega seotud juriidiliste isikute poolt emitendi väärtpaberitega tehingute tegemisest teavitamata jätmine, teatas inspektsioon.

Väärtpaberituru seaduse kohaselt on aktsiaemitentide nõukogu ja juhatuse liikmetel kohustus informeerida finantsinspektsiooni oma tehingutest tema poolt juhitava börsiettevõtte aktsiatega. Sealhulgas on kohustus teavitada juhiga seotud juriidilise isiku tehingutest.


„Peame väga oluliseks, et börsil noteeritud ettevõtete juhid suhtuksid oma kohustustesse vastutustundlikult ning kõik emitendid ja nende juhid avaldaksid teavet ühetaoliselt ning korrektselt. Emitendi juhtide või nendega lähedalt seotud isikute oma nimel sooritatavatest tehingutest teatamine on väärtuslik teave turuosalistele ja ka täiendav vahend turujärelevalve teostamiseks. Rahatrahvi mõte on pigem korralekutsuv kui karistav,“ kommenteeris finantsinspektsiooni turujärelevalve divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli.

Tegemist oli finantsinspektsiooni poolt rutiinselt läbiviidava tehingutest teavitamise kontrolliga.
Lisaks igapäevasele teavituste laekumisele viib finantsjärelevalve kord aastas läbi põhjaliku kontrolli, mille käigus võrreldakse siseinfot omavate isikute (insaiderite) nimekirju äriregistri, Eesti väärtpaberite keskregistri, pankade jmt andmebaasidega.