Segaduse põhjustab tõsiasi, et kaupmehed löövad oma kassasüsteemidesse uue suitsupartii korral sisse uue hinna, kuid siis tuleb vanadest laovarudest välja mõni vana maksumärgiga suitsuplokk, mis müüakse maha kõrgema hinnaga.

Tarbijakaitseameti peadirektori asetäitja Marje Koka sõnul avastavad nemad selliseid eksimusi peamiselt oma kontrollreidide ajal, sest inimesed, kes peavad suitsude eest kõrgemat hinda maksma, seda tihti tähele ei pane.

Sellise juhtumi tunnistajaks oli tallinlane Olev Uusmaa, kellele müüdi juuni lõpus Stockmanni kaubamajas 12 krooni ja 50 senti maksnud sigaretipakk 13 krooniga. «Kui ma müüjanna tähelepanu sellele juhtisin, siis ei osanud ta mulle muud vastata, kui et neil on kassasüsteemis selline hind,» kirjeldas ta juhtunut. «Midagi ei räägitud ka sellest, et ma raha peaksin tagasi saama.»

Uusmaa sõnul ei olnud tema eesmärgiks mitte 50 sendi pärast kemplema hakata, vaid veale tähelepanu juhtida, sest tihti ei pruugi inimene sellist eksitust ise märgatagi.

Stockmanni kaubamaja müügigrupi juhataja Marge Türneri sõnul tekkis eksitus tõenäoliselt sellest, et poodi oli sisse tulnud uue maksumärgiga kaup, kuid kuskilt tuli välja ka mõni pakk vana hinnaga. «Ostjale makstakse sellisel juhul vaheraha tagasi, sest meie ei saa sigarettide eest võtta rohkem, kui maksumärgil lubatud maksimumhinda,» lausus ta.

Uute maksumärkidega sigaretid, millelt makstav aktsiis vastab teisipäevast kehtima hakanule, peaks kauplustesse jõudma lähema paari kuu jooksul.

Rahandusministeeriumi kaudsete maksude talituse peaspetsialisti Heidi Vesseli sõnul on uueks aktsiisimaksu määraks 24 protsenti sigaretimargi jaemüügihinnast, millele lisandub veel 210 krooni iga 1000 sigareti kohta. Seni oli vastav protsendimäär 23 ning 1000 sigareti eest tuli aktsiisi tasuda 175 krooni.

Tõsisem aktsiisimaksu tõus ootab Eesti suitsetajaid ees aga lähiaastatel, sest aastaks 2010 peab siinne tubakatoodete aktsiis jõudma Euroopa Liidu miinimumtasemele. Ekspertide hinnangul tähendab see, et suitsupakkide hind keskmiselt kahekordistub.