Riigikohus otsustas, et kui pakendeid turule paiskav firma nende kogumise eest taaskasutusorganisatsioonile tagantjärele tasub, ei ole vastava perioodi eest aktsiisi maksta vaja.

„Sisuliselt annab lahend ka hiljem liitunud ettevõtetele valutu võimaluse maksuameti pakendiaktsiisidest ja intressidest pääseda,” ütles MTÜ Eesti Pakendiringlus juht Aivo Kangus.

MTÜ-l on 2006. aastast lepingu sõlminud kliente tuhatkond. Nende mure langes nüüd ära. Kanguse hinnangul tegutseb veel umbes tuhat ettevõtet, kes ei ole taaskasutusorganisatsiooniga liitunud ega korralda oma pakendite kogumist ise. Neid kontrollides saab maksuamet kohe maksuotsuse teha ja aktsiisi koos viivistega välja nõuda.

„Maksuamet võib sealt saada paarkümmend miljonit krooni,” hindas Kangus. Maksuameti peadirektori asetäitja Dmitri Jegorov ütles, et riigile pole tähtis mitte laekuv aktsiisisumma, vaid see, et taaskasutus toimiks. „Maksu- ja tolliamet sekkub eeskätt siis, kui ettevõtjad ei täida seadust. Ka praegu on suurem osa ettevõtteid taaskasutusorganisatsioonidega lepingud sõlminud,” märkis ta.