Kütuseaktsiisi laekus tänavu märtsis 17,62 miljonit eurot ehk 44 protsenti vähem võrreldes möödunud aasta märtsiga. Arvestada tasub sellega, et märtsis laekub aktsiisimaks veebruarikuu eest ning tänavu veebruaris tõusis aktsiisimäär diislikütuse puhul 14 ja bensiini puhul 10 protsenti.
Aasta kolme esimese kuuga laekus kütuseaktsiisi 140,7 miljonit eurot ehk 41,2 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Alkoholiaktsiisi laekus tänavu märtsis 7,09 miljonit eurot ehk 17,6 protsenti vähem võrreldes möödunud aasta märtsiga. Samas laekus tänavu aasta kolme esimese kuuga alkoholiaktsiisi 87,7 miljonit eurot ehk 43,2 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Veebruaris tõusis alkoholiaktsiis 10 protsenti.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Merliin Laos tõdeb, et veebruari laekumised olid ootuspäraselt kõrged, kuna jaanuaris koguti varusid. Samas nentis ta, et varud ületasid prognoositud taset.

„Laekumised ületasid veebruraris nii eelmise aasta kui ka jaanuari laekumise taset. Kui tavapäraselt on kogumine toiminud detsembris ning realiseerimisega alustatakse jaanuaris, siis sellel aastal nihkus see kuu võrra edasi. Sellest tulenevalt on eelmise aasta veebruari laekumise tase eriti madal ja selle aasta oma erakordselt kõrge,“ selgitas ta.

„Märtsi laekumine annab tõestust, et kaupmehed alustasid veebruaris varude realiseerimisega. Madalamaid aktsiisilaekumisi on oodata tervel esimesel poolaastal. Aktsiisitõusude mõjuhinnangu ning hinnangu võimalike turumuutuste kohta saab anda alles teisel poolaastal,“ ütles Laos.