2000. aasta novembris, kui Taavi Kotka klassivend Urmo Pärgi kutsel lühikest aega tegutsenud Webmediaga liitus, oli tegemist väikese, umbes kümne töötajaga firmaga. Selliseid pisikesi IT-firmasid oli tollal ja on ka praegu kümneid.

„Webmedia omanikud olid aru saanud, et tarkvaraarenduses peitub suurem raha. Olin seda õppinud ja sel alal töötanud ning rõõmustasin, et saan oma ideid teostada,” meenutab Kotka.

Praegu on Webmedia rahvusvaheline ettevõte, mille Eesti kontorites Tallinnas, Tartus ja Narvas töötab 245 inimest. Soome, Leedu, Rumeenia ja Serbia tütarfirmas on ametis veel sadakond töötajat.

29-aastane Kotka juhib Webmedia Eesti juhatuse esimehena kohalikku tegevust, Webmedia Grupi juhi Priit Alamäe ülesandeks on rahvusvaheline müük ja teiste riikide kontorite töö korraldamine.

Webmedia – nagu nimigi ütleb – alustas veebiettevõttena.

Webmedia on Kotka arvates edukas tänu kirele ja ambitsioonidele, mida paljudel teistel IT-ettevõtetel on nappinud. Samuti on ettevõtte juhtidel olnud hea nina, et vajutada tarkvaramaailmas õigetele nuppudele: tarkvara kirjutamine ei ole turbatootmine ja kiirelt muutavas infotehnoloogiakeskkonnas tuleb taibata, millised suunad on arenguvõimelised. Näiteks omaaegne Java programmeerimiskeelele panustamine andis ettevõttele konkurentsieelise.

Edu vundamendiks peab Kotka kogu meeskonda, sisemist töökorraldust ja -kultuuri. Juht kinnitab küll ise, et tema rolli ei tasu struktuuri ja töökorralduse loomisel üle tähtsustada, ent kevadel Webmediale antud Eesti kõige pere- ja töötajasõbralikuma ettevõtte tiitel kõneleb enda eest.

„Oleme nii edukad tänu sellele, et tööd tehakse sisemise põlemisega. Meie filosoofia on lihtne – töötajaid tuleb märgata ja austada, siis võib oodata austust ka nende poolt,” räägib Kotka. „Oleme püüdnud teha nii, et Webmedias oleks hea töötada. Me ei tähtsusta üle, mitu tundi inimene päeval tööl viibib, oluline on, et lõpptulemus valmib õigel ajal. Töötaja, kes meeskonnaga arvestada ei oska, tõugatakse niikuinii eemale – nagu pingviin jääpangalt.”

Tööjõud Rumeeniast?

Webmedia on jõudmas faasi, kus edasine kasv toimub eeskätt ekspordi kaudu. „Webmedia osaleb rahvusvahelistel hankekonkurssidel. Meil on olemas tootebaas ja teatud spetsiifilised oskused, millega oleme konkurentsivõimelised ka mujal maailmas. Küll suur läbimurre ükskord tuleb ka,” on Kotka kindel.

Et Eesti tööjõuressurss on piiratud, teeb arengu võimalikuks kolm aastat tagasi tehtud otsus laieneda välismaale. Kui mõni hiigeltellimus tuleks, jääks eestlastele projektis arhitekti- ja juhiroll ning programmeeritaks näiteks Rumeenias.

„Tegelikult ei ole Rumeenia või Valgevene tööjõu kasutamine üldse lihtne. Kolm esimest välistööjõuga tehtud projekti läksid meil aia taha, aga nüüd oleme süsteemi tööle saanud,” nendib Kotka.

Et Kotka on üks Webmedia omanikest, siis mõne teise firma teenistusse teda üle osta ei saa. „Minu aeg selle meeskonnaga ei saa kunagi läbi ja midagi jääme alati koos tegema,” on ta kindel.

Juhatuse esimehe ametit ei pea Kotka igaveseks. „Kindlasti tuleb aeg, kui astun kõrvale ja minu asemele tuleb keegi värskete ideedega. Tahaksin kunagi tagasi minna reaalsete tarkvaraarendusprojektide juurde. Iga arendaja unistus on, et tema tehtud rakendust kasutaks miljon inimest. See eesmärk on mul juba saavutatud, aga sihiks võiks võtta mõne veelgi suurema arvu.”

CV

Taavi Kotka

•• sündinud 21. jaanuaril 1979 Kilingi-Nõmmel

•• 2000–2004 Tartu ülikool, infotehnoloogia

•• 1997–2000 Tallinna tehnika-ülikool, informaatika

•• alates 2005 AS-i Webmedia tegevjuht

•• 2000–2005 AS-i Webmedia peaanalüütik

•• 1998–2000 AS-i Andmevara programmeerija-analüütik