Millist muutust prognoosite oma tegevusala kogukäibele Eestis aastal 2012?

Prognoosime väikest kasvu, sest 2008–2010 jäeti tegemata suur hulk investeeringuid, aga kahjuks ei ole võimalik tänapäeva maailmas ellu jääda ja efektiivselt kasvada, kui automatiseerimisse ei investeerita. Riigisektori investeeringud Eestis kahanevad (struktuurifondidest
tulenevad investeeringud vähenevad ning riik ei suuda seda oma eelarvest kompenseerida), kuid erasektori investeeringud kasvavad. Samuti on oluliselt suurenenud Eesti IT-sektori ekspordikäive.

Kuidas muutub kasumlikkus?

Riistvaras kahanevad marginaalid jätkuvalt, sest seoses pilvestumisega muutub riistavara maailmas järjest rohkem commodity’ks. Tarkvaras marginaalid ilmselt oluliselt ei muutu.

Kas teie investeeringud kasvavad või kahanevad 2012. aastal?

Webmedia on investeerinud alates 2005. aastast igal aastal võrreldavaid summasid, k.a kriisiaastatel. 2012 plaanime jätkata investeeringuid oma tooteliinidesse, sisemiste protsesside parendamisse ja uute turgude haaramisse.

Kuidas muutuvad teie tegevusalal tööhõive ja töötasu?

Tööhõive kasvab sellel määral, kuivõrd meie haridusasutused suudavad toota kvalifitseeritud spetsialiste. Neid pole kahjuks kuigi palju. Tööandjatega rääkides võib pigem näha trendi, kus sissetulevat tööd valitakse ja koduturul palgaralli algatamisele eelistatakse luua arenduskeskusi Eestist väljapoole. Eesti riiki seisukohast on see loomulikult kurb, kui suure lisaväärtusega töökohti luuakse võõrsil ja tööjõumaksud meie eelarvesse ei laeku.

Kas Eesti majanduses on järgmisel aastal oodata suurt kasvu, mõõdukat kasvu, uut langust või stabiliseerumist praegusel tasemel?

Minu töö pole majandusprognoose teha, vaid kujundada ettevõtet selliselt, et see oleks igas kliimas võimeline kasvama ja arenema. Küsimus on ainult kasvu kiiruses. Eesti turul ma järgmist krahhi ei usu, sest eelmise tulemusena on meie majanduse struktuur oluliselt elutervem. Eksporditurgudel tegutsejate jaoks võib järgmine globaalne jahenemine kaasa tuua veelgi suurema konkurentsi ja hinnasurve, mis omakorda kasvatab survet sisemise efektiivsuse kasvule ja spetsialiseerumisele.