Kuigi ametiühingute ja tööandjate läbirääkimisdelegatsioonid jõudsid nädal tagasi toimunud kohtumisel 2020. aasta alampalga osas ühise arvamuseni, pole lepet veel sõlmitud ning kõik huvitatud osapooled saavad kuni 27. septembrini kavandatava kokkuleppe osas arvamust avaldada.

Ametiühingute keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul peavad ametiühingud nüüd otsustama, kuidas läbirääkimistega edasi liikuda. Teisipäeval, 10. septembril koguneb ametiühingute Keskliidu juhatus, mis peab võtma vastu konkreetse otsuse, kas ja kui, siis millise taotlusega läbirääkimisi tööandjatega jätkata.

"Volikogu tänane seisukoht tähendab, et ilma tööandjate ja ka valitsuse konstruktiivse panuseta võib töötasu alammäär jääda 1. jaanuarist tõusmata," lisas Peterson.

Tema selgituste kohaselt on pärast delegatsioonide kokkuleppele jõudmise avalikustamist esmaspäeval läinud lahti elav arutelu alampalga suuruse üle. "Valdav enamus sõnavõtnutest peab saavutatud tulemust mittepiisavaks,“ ütles Peterson kokkuleppe tagasilükkamise tagamaade selgitustes.

Ametiühingud on seisnud aastaid selle eest, et alampalk moodustaks vähemalt 40% keskmisest palgast, mis eeldaks kokkulepet vähemalt 600 euro tasemel.