Urm põhjendas oma lahkumist fondi tegevusega seotud segaduste ning fondi ümber puhkenud kriitika ja pingetega.

Rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik ütles BNS-ile, et Urmi hinnangul on pinged nii LKF-i tegevuse kui tema isiku ümber suureks paisunud, mis segab normaalselt tööd tegemast.

Samas märkis Vaarik, et rahandusministeerium ei saa nõustuda osundatud kriitikaga, nagu oleks LKF-i aastate vältel toimunud tehingutes, eriti kinnisvaratehingutes, süüdi vaid Urm.

Otsused selliste tehingute kohta langetati Vaariku sõnul kõrgemal tasandil, see toimus laiemas poliitilises kontekstis. “Nüüd ei saa näpuga näidata vaid ühe inimese peale,” nentis ta.

Vaariku kinnitusel on selge, et LKF-i tehingute puhul oli tegemist vastutustundetu käitumisega, ent toimunut ei saa vaadelda kui üksikuid äritehinguid, vaid kui kindlustusseltsi päästmist. “Äriprojekt see kindlasti ei olnud,” tõdes ta.

Vaariku hinnangul on riigikontrolli poolt osundatud kriitika ja selle argumendid õhku rippuma jäänud, LKF-i tegevuse uurimisega seotud protsessid aga ummikusse jooksnud.

Rahandusminister kirjutab Urmi LKF-i nõukogust taandamise käskkirjale tõenäoliselt alla kolmapäeval.

Urm on kriitikatule all oleva LKF-i nõukogu liige olnud alates 1994. aastast, 1995. aastal sai ta selle esimeheks. Enne Urmi oli LKF-i nõukogu esimees toonane kindlustusinspektsiooni juht Ellen Ridaste. Urm valiti nõukogu esimeheks tagasi ka juunis jõustunud uue seaduse alusel ümber valitud nõukogus.

Riigikontrolör Juhan Parts märkis esmaspäeval riigikogu ees, et aastate jooksul on Liikluskindlustuse Fondis pandud toime hulgaliselt rikkumisi ning osundas ka selle endiste ja praeguste juhtide otsesele vastutusele segaste tehingute eest.

Küsimusele, millal kavatseb Parts rahandusministrilt taotleda konfliktsete huvidega ning süstemaatilist seaduserikkumist toimetava Alar Urmi väljavahetamist fondi nõukogu esimehe kohalt, vastas Parts, et tegi rahandusministrile vastava ettepaneku juba mullu aprillis. Rahandusminister ei nõustunud riigikontrolli ettepanekuga, veel enam, Urm on nimetatud Liikluskindlustuse Fondi nõukogu uude koosseisu ja valitud selle esimeheks, tõdes Parts.

Lisaks aastate eest toimunud tehingutele fondi varaga taunis Parts ka uue seaduse alusel tööd alustanud fondi uue nõukogu tegevust, kes pidas esimese koosoleku enne nõukogu täies koosseisus ametisse nimetamist.

LKF on aastate jooksul kandud kahju mitmesugustest kinnisvaratehingutest. Tehingute uurimise tulemusel on algatatud kriminaalasi LKF-i endise tegevjuhi Veljo Tinni suhtes, samuti on uurimise all paljud fondi tehingud.