"Esialgne kava oli poliitikute poolt üles seatud, nüüd valminud pakett on aga kujunenud peale intensiivseid läbirääkimisi tööstussektori endaga,“ viitas Andreas Laane.

Laane sõnul on avalikkuses levinud palju kriitikat, justkui tänane noor valitsus ei võtaks midagi konkreetset ette kerkivate väljakutsete lahendamisel.

„Hetkel saame küll kinnitada, et mitmed ministeeriumid on teadvustamas, et põlevkivitööstussektori iganenud maksumudelit tuleb reformida, tagamaks rahvusvahelise konkurentsivõime ning samas säilitades riigile olulise maksutulu ajal, mil nafta maailmaturu hind on ajutises madalseisus,“ viitas Laane.

Tema sõnul oleks abi olnud küll vaja juba pea poolteist aastat tagasi, aga vähemalt on selleni nüüd jõutud.

„Palju on arutatud, kas valitsus on hetkel tegemas miljonitesse eurodesse ulatuvat kingitust põlevkivitööstussektorile. Rõhutada tuleb, et täna me räägime maksumäärade paindlikuks muutmisest, mitte kingitustest. Kui see tegemata jätta, sureb Eestis tööstus välja ning neid makse, mida justkui leevendusena hetkel alandatakse – ei olekski enam kelleltki korjata," lisas Laane.

Kõigis küsimustes ei ole Laane sõnul tööstus veel valitsusega üksmeelele jõudnud – näiteks kehtestatav ressursitasude hinnamudel vajab ülevaatamist, sest sealsed ressursitasude hinnatõusud ei ole Laane hinnangul kooskõlas naftahinna tõusmise ja tootmisökonoomikaga

"Hetkel on valitsus pisut lihtsakoeliselt proovinud kehtestada nafta hinnast sõltuvat maksuredelit, mille koostamisse tuleks aga tegelikult siiski rohkem aega ja teadmist investeerida,“ lisas ta.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et valitsuse suurelt välja hõigatud Ida-Viru päästeplaabn lendas uppi, kuna saastetasude vähendamine põlevkivisektorile oleks suure tõenäosusega keelatud riigiabi.