2015. aasta samal perioodil teenis ettevõtte 104,8 miljonit eurot tulu ning ärikasum oli samas suurusjärgus, teatas Alexela Group meediale.

Alexela Group juhatuse esimehe Andreas Laane sõnul keskendub kogu grupp jätkuvalt kulude kokkuhoiule. „Seoses nafta madala maailmaturu hinnaga oleme esimese poolaasta jooksul oma personali ca 7% võrra vähendanud, tõstes eeskätt Kiviõli Keemiatööstuses tootmis-efektiivsust,“ sõnas Laane.

„Kuna nafta maailmaturu hind on jätkuvalt madalseisus, oleme küll tõstnud oma tootmise efektiivsust ja saanud seetõttu rohkem müüa põlevkiviõli ja põlevkivi, ent saadud tulu on olnud väiksem,“ selgitas ta grupi käibelanguse tagamaid.

Alexela kütusemüügis on tulemustele suurt mõju avaldanud kütuseaktsiisi tõus. „Meie ärikliendid - eeskätt transpordiettevõtted - on suundunud Lätti ja Leetu tankima, mistõttu diislikütuse hulgimüügi maht on langenud ca 15%,“ sõnas Laane.

„Kutsume valitsust ülesse ümber hindama oma aktsiisitõusu plaane, et vältida antud tendentsi süvenemist. Täna võib ennustada, et riik on juba tehtud otsusega kaotamas kümneid miljoneid eurosid planeeritud võidu asemel,“ jätkas ta.

Kasvavad bensiinihinnad on aga pannud Laane sõnul aina enam autojuhte taas LPG-seadmeid ostma, mistõttu autogaasi müügimahud on kolmandiku võrra kasvanud.

„Gaasiautode osakaal saab Eesti autopargis olla kordades suurem. Loodame, et aina enam autojuhte mõistab, et LPG toob pea poole soodsamad sõidukulud,“ leidis ta.

Alexela Oil möödunud poolaasta käive oli 60 miljonit eurot ning 70 tanklaga ollakse turu kolme suurima tanklaketi seas.

Maagaasi müük võiks parem olla

Alexela energiamüügis on käesoleval aastal jõuliselt kasvatatud erakliendiportfelli, kus sõlmitud elektrilepingute arv on pea 50% tõusnud.

„Möödunud sügisest alates on Eestis sarnaselt elektriturule ka maagaasiturg vaba, mistõttu aina laiem hulk kliente on loobunud oma senisest, kallist monopoolsest gaasitarnijast ja liikunud soodsamate müüjate juurde,“ lausus Laane. Tema sõnul on aga turu teadlikkus sellisest võimalusest veel madal, mistõttu Alexela Energia panustab järjepidevalt selle tõstmisesse.

Alexela Energia müüs möödunud poolaastal kokku ligi 178 miljonit kWh elektrit. Ettevõtte müügikäibeks kujunes ligi 10 miljonit eurot ning turuosa elektrimüügis püsis ligi 4% juures, olles nii suurim Eesti erakapitalil põhinev elektrimüüja.

Haagised ei taha Norras enam kaubaks minna

Alexela grupi üks vanimaid ettevõtteid Tiki Treiler on samuti keskendunud oma tootmise efektiivsuse tõstmisele. „Kuna müüme haagiseid kogu Põhja-Euroopas, on eeskätt naftariik Norra majandusraskused pannud pitseri meie sealsele müügikäibele, kus müüdud haagiste kogus on pea 18% langenud,“ viitas Laane.

Põhjamaade moodsaimat kuumtsinkimisteenust pakkuv Zincpot alustas käesoleva aasta algul metallitöötlemise täisteenuse pakkumist, kus lisaks metalli tsinkimisele see ka vajadusel eelnevalt haaveldatakse ning hiljem värvitakse.

Sellise töötluse tulemusel on tagatud metallitootele maksimaalne eluiga ja kvaliteet. „Meie rõõmuks on peamiselt eksportivad tööstusettevõtted antud teenuse kiirelt vastu võtnud, mistõttu meie lisateenuste mahud kasvavad kordades,“ tänas Laane Zincpot kliente.

Suureks optimismiks põhjust pole

Käesoleva aasta teises pooles keskendub Alexela Group jätkuvalt kulude kokkuhoiule.

„Nafta maailmaturu hinnaliikumistes puudub ikka veel selge siht ülesse ning seni, kuni Brent püsib allpool 55-60 dollari piiri, pole suureks optimismiks põhjust,“ sõnas Laane

„Samas teame, et just praegu tuleb laienemise nimel teha investeeringuid, et hiljem edukas olla. Seetõttu oleme alustanud oma tanklavõrgu ümberkujundamisega, mille raames ostame uusi tanklaid ning kõik senised kollast värvi kandvad Alexela tanklad saavad uue, värske, Eestile omase sini-valge ilme,“ lisas ta.

“Meie Ehitajate tee tankla Tallinnas on juba pilootprojektina valminud ning loodame sel aastal veel paarkümmend tanklat ümber ehitada,“ sõnas Laane.