Muudatus suurendab riigieelarve tulusid ning tagab alkoholi hinnatõusu samas tempos üldise hinnatõusuga, et alkoholi kättesaadavus ei suureneks, teatas rahandusministeerium.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et alkoholi kättesaadavus ei tohi ajas paraneda, kuid paraku on alates 1996. aastast see paranenud üle kahe korra. Seda siis, kui vaadata inimeste sissetulekute kasvu ja võrrelda seda alkoholi hinna ja aktsiisiga.

Eeldusel, et alkoholi omahind jääb samaks, tõuseb muudatuse tulemusena uuel aastal alkoholi toote hind keskmiselt 0,5–3 protsenti.

Viieprotsendine aktsiisitõus tähendab ministri sõnul õlle puhul üheprotsendist hinnatõusu, veini puhul keskmiselt 0,5–0,6-protsendist hinnatõusu ning viina puhul kolmeprotsendist hinnatõusu. „Sissetulekud kasvavad kindlasti kiiremini,” lisas Ligi, et suhtes palgaga aktsiis alkoholi hinda ei tõsta.

Hinnanguliselt suurenevad alkoholiaktsiisi tõstmise tulemusena riigieelarve kassapõhised maksutulud seitse miljonit eurot tuleval aastal, 22 miljonit eurot 2014. aastal, 40 miljonit eurot 2015. aastal ning 60 miljonit eurot 2016. aastal.

Seaduse jõustuks 1. jaanuaril 2013.

Altia Eesti hinnangul võiks alkoholiaktsiis tõusta mitte aasta algusest, vaid 1. veebruarist ning lahja alkoholi aktsiis võiks muutuda rohkem kui kangel alkoholil ja veinidel.