Liidu hinnangul oli jaanuari ja veebruari piirikaubanduse maht ligi 393 000 liitrit, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes ligi 25% rohkem, ütles ATMLi tegevjuht Triin Kutberg.

See vastab üsna täpselt ATMLi aasta alguses prognoositud aastasele piirikaubanduse mahu kasvule.

"Hindame, et sel aastal on kangel alkoholil kasvuruumi veel 23%, mis tähendab, et aasta lõpuks müüakse Läti piiripoodides 3,5 miljonit liitrit kanget alkoholi," ütles Kutberg. "See kogus tähendab Eesti maksumäärades 43,3 miljonit eurot aktsiisi- ja käibemaksutulu. Seega on maksukahju koos Läti piirikaubandusega alanud aastal suurenemas ning piirikaubandus ei ole oma täisvõimsust kindlasti saavutanud."

Kutberg lisas, et vaadates tootjate esitatud andmeid, tundub väheusutav, et piirikaubandus on juba vähenemas või hakkab seda peagi tegema. Tõsi, kui võrrelda kasvu eelmise ja selle aasta alguses, võib rääkida kasvu aeglustumisest, kuid see tähendab ikkagi, et piirilt ostetakse veerandi võrra rohkem kanget alkoholi kui mullu.

"Emori uuring kinnitab hiljutisi Eesti Konjunktuuriinstituudi järeldusi, et kange alkoholi järskude aktsiisitõusudega soodustas riik hoogsa piirikaubanduse teket, mis on nüüd kandunud üle ka teistele tootegruppidele," lausus Kutberg.

"Piirikaubandus ei kao iseenesest ja selle vähendamiseks on riigil tarvis astuda kaalutletud ja pika perspektiiviga samme. Esimese neist, järgmise aasta aktsiisitõusude ärajätmise, on valitsus arutlusele võtnud. Nüüd tuleb pöörata nii kange alkoholi kui õlleaktsiis proportsionaalselt tagasi ja panna paika mitmeaastane plaan, kuidas piirikaubanduse džinn pudelisse tagasi saada," ütles Kutberg.

Täna avaldas EMOR uuringu tulemused, mis näitavad, et piirikaubanduse buum on oma tipu saavutanud. Loe selle kohta pikemalt siit.