Allikate teatel kohtus Kudrin eraviisiliselt Putini ja peaminister Dmitri Medvedeviga plaanide arutamiseks eelmisel nädalal, kuigi ametlikku pakkumist pole talle veel tehtud. Otsus võidakse teha uue aasta alguses, ütlesid allikad Bloombergile.

„Ma kohtusin peaminister Dmitri Medvedeviga eelmisel nädalal. Me arutasime majandusküsimusi. Kutset valitsuse teenistusse ei arutatud,“ ütles Kudrin oma pressiesindaja Pavel Kuznetsovi vahendusel. Edasistest kommentaaridest Kuznetsov keeldus.

Kudrini naasmist kõrgesse ametisse tervitaksid tõenäoliselt äriringkonnad ja investorid, kes hindavad teda eelarvedistsipliini kehtestamise eest, mis on aidanud Venemaal majanduskriisi seni taluda.

„Ta ei ole praegu veel kellekski nimetamisel,“ ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov samuti muudest kommentaaridest keeldudes.

Kõrgete ametnike sõnul peegeldavad jõupingutused Kudrini tagasitoomiseks Venemaa kõrgeima juhtkonnani jõudnud arusaamist, et langeva naftahinna surve all olev majanduslik olukord halveneb tõenäoliselt veelgi, vaatamata Putini avalikele kinnitustele, et kriisi haripunkt on möödas.

Vene juhtivad äritegelased on teinud lobitööd Kudrini valitsusse kutsumiseks kohtumistel kõrgete valitsusametnikega ja Kudrini endaga, teatasid asjaga kursis olevad allikad.

Ametikohtadest on kaalumisel kõrge positsioon presidendi administratsioonis, kus ta koordineeriks majanduspoliitikat, või Medvedevi asetäitja koht, teatasid informeeritud allikad.

Kudrin lahkus rahandusministri ja asepeaministri ametist 2011. aasta septembris pärast vaidlust tollase presidendi Medvedeviga eelarveprioriteetide üle. Kudrin oli avalikult vastu sõjaliste kulutuste tõsisele suurendamisele, sest leidis, et Venemaa ei saa seda endale lubada.

Üks anonüümseks jäänud kõrge valitsusametnik hoiatas varem sel kuul, et Venemaa valitsusel on ainult mõned kuud aega, kuni halvenevad majanduslikud tingimused hakkavad esile kutsuma sotsiaalseid rahutusi. See oleks eriti ohtlik Kremlile, sest septembris toimuvad parlamendi- ja 2018. aastal presidendivalimised.