Tegemist on EASi ajaloo ühe suurema toetusega. Loodetakse, et ligi 100 miljonit krooni maksev Eesti tehnoloogia alandab biodiisli tootmise hinda viiendiku võrra ja lubab kütust valmistada isegi vanast toiduõlist ja loomarasvast, kirjutab Eesti Ekspress.

Uudsele projektile andsid kaalu tuntud nimed. Projekti strateegiline nõustaja oli Tele2 juht Üllar Jaaksoo ja tehnoloogianõustaja ökovisionäär Marek Strandberg.

Kuritegelikku maailma seaduslikku ärisse imbumine on oht, mille eest keskkriminaalpolitsei on hoiatanud juba aastaid. Varifirmade ja lepingute kihi alt tulevad välja näiteks endine narkoärimees J.K. (täisnimi asendatud initsiaalidega novembris 2023), kellele Rootsi prokuratuur 2003. aastal laiba tükeldamise ja sohu uputamise asjus eluaegset vanglakaristust nõudis. Võtmetegelaste galeriis figureerib ka ammu politsei huviorbiidis püsinud Tarmo Berg. Sügiseni oli projektiga ametlikult seotud maksupettuses kahtlustatav ja hetkel kautsjoni vastu vabaduses viibiv Rainer Järvlepp.

“Leiutise õigusi üritasid tõepoolest endale saada mitmed kahtlase taustaga isikud. Erinevatel põhjustel see neil ei õnnestunud,” tunnistas Nordic Biodieseli juht Aleko Peipsi, keda avalikkus on seni tundnud lennufirma ELK juhina.

Ehkki biodiisliprojekti juhatuse sõnul on sidemed kriminaalse varjundiga investoritega katkenud, viibisid 1. juuli õhtul riigi toetuse saamise tähistamisel Tallinna vene restoranis Klafira ka Tarmo Berg ja Rainer Järvlepp.

Peipsi teatas Delfile, et ajalehe artiklist on arvatavasti tahtlikult välja jäetud loo positiivne vaatenurk — hea idee ei ole untsu ega rentslisse sattunud, vaid on elujõuliseks ja toetust väärivaks hinnatud.

Samuti süüdistab Peipsi lehte selles, et neil on puudu faktidest ning et nad on seetõttu ühtteist segi ajanud.

Peipsi hindab naiivseks ka hüpoteesi, nagu oleks võimalik EASi raha kriminaalsetel eesmärkidel kuritarvitada. Kui tutvuda EAS-i väga põhjalike nõuete ja reeglitega, saab selgeks, et lubatud toetust saab ainult dokumentaalselt tõestatud kulutuste tagantjärele hüvitamiseks.