IBM, Hewlett-Packard, Cisco Systems, Oracle ja Microsoft on vaid vähesed nendest firmadest, mis tellivad üha suurema osa oma Ühendriikides osutavatest teenustest välisriikide töötajatelt. Tihti tuleb ameeriklasel oma IT-töö ülevõtja ka varem välja koolitada.

Uudisteagentuur Associated Press toob näite Scott Kirwinist (36), kelle viimaseks tööülesandeks oli õpetada välja grupp India programmeerijaid, kes teda aasta hiljem asendama hakkasid. Kirwin ise saatis töökoha kaotamise järel välja 225 elulookirjeldust, mille järel sai ajutise töökoha ühes väikepangas - varasemast ligi viiendiku võrra väiksema töötasuga.

Sarnase olukorra on läbi elanud üha suurem hulk USA IT-töötajaid, kes suurema lahkumiskompensatsiooni eest on nõus oma tööandjale endast odavamaid asendajaid koolitama.

Üha enam liigub USAst infotehnoloogitöid Bombaysse, Bangalore’isse ja Beijingi. Uuringufirma Gartner järgi liigub järgmise aasta lõpuks välismaale ligi kümnendik riigi infotehnoloogiasektoris olevatest töökohtadest.

USA analüütikud peavad üheks töökohtade kadumise põhjuseks ka viisaprogrammi, kus ettevõtted saavad mitmeks aastaks riiki tuua oskustöölisi, et tutvustada neid oma firmakultuuriga. Tegemist on mitteimmigrantidele mõeldud viisaprogrammiga.

Suurte tehnoloogiafirmade kinnitusel aitab see programm välismaistel töötajatel aru saada globaalse korporatsiooni vajadustest. Tööturueksperdid kinnitavad samuti, et töötuks jäänud programmeerijad peaksid mitte kaeblema, vaid tegelema uue hariduse omandamisega.