Ameerika majandustegelased hindavad Eesti majanduse arengut heaks, tunnistas koos president Lennart Meriga Ameerikas viibiv Pindi Investi juhatuse esimees Rein Kilk.

"Huvi Eesti majanduse vastu on tunda ning ameeriklastel on Eesti majandusolukorrast küllalt tõepärane pilt," ütles Kilk, kelle sõnul on Eesti puuduseks väike turg. "Suurt raha ei ole Eestis lihtsalt kuhugi paigutada. Näiteks New Yorgi börsi Stocking Changes tehingute päeva käive ulatub sadadesse miljarditesse dollaritesse."

Pindi Investi juhatuse esimehe väitel pakub aga Eesti Ameerika ärimeestele huvi oma asukoha poolest, sest Eestit ümbritsevad Põhjamaad ja Venemaa. Tema sõnul on kogu delegatsiooni huvi tuua Eestisse Ameerika investeeringuid. "See on poliitiliselt väga tähtis," nentis ta. "Kohtumistel ameerika majandustegelastega rääkisime nii öelda ühte keelt. Meie mõistsime, mis on nende huvid ja nemad said ka meie soovidest aru. Kuigi kõigi kohtumispartneritega ilmselt kohe lepingu sõlmimiseni ei jõuta, on Eesti majandus ennast Ameerikas vähemalt teadvustanud. New Yorgi ärikohtumised olid väga lootustandvad. Siin liigub raha ja siin tehakse otsuseid."

Kilgi sõnutsi oli üllatav see, et Eesti pangad on juba Ameerika turule jõudnud ning mõned delegatsiooni liikmed olid juba Ameerika pangategelastega tuttavad. "Kohtumistel oli juhuseid, kus öeldi: "Ahaa, te olete see mees sellest pangast." Näiteks Aare Urmi ühispangast tundsid ameerika pangaesindajad kohe ära."

Kilk märkis, et kohtumisel kahe Baltikumi investeerimiseks moodustatud fondiga - Balti Ameerika Ettevõtlusfondi ja Balti Fondiga - lepiti kokku, et juba novembris tulevad nad Eestisse. "Selleks ajaks valmistame ette juba konkreetsed ettepanekud. Sellest ühistööst võib asja saada," lootis ta.

Pindi Investi juhatuse esimehe väitel võiks nende firma informatsiooni majanduslikult töödelda ja analüüsida. "Ameeriklased tahavad saada rohkem detailselt töödeldud informatsiooni. Siiani pole neile kättesaadav info väga täpne olnud," nentis Kilk. "Enne mingi äri alusatamist tahavad nad aga väga konkreetseid ja põhjendatud andmeid. Ma arvan, et Pindi Investi meeskond on võimeline seda infot töötlema ja kontakte ka teistele vahendama."

Kolme tööpäeva jooksul oli Kilgi sõnul panga ja finantstegelaste rühmal, kuhu tema kuulub, Washingtonis ja New Yorgis iga päev neli kohtumist kas mõne suurema panga või= investeerimisfirmaga.

Kilgi hinnangul on Eesti saatkond Washingtonis kohtumisi hästi ette valmistanud. "Majandusküsimustega tegelevad diplomaadid Andres Trink ja Peeter Reshtshinski on kohapeal tõsist tööd teinud," märkis Kilk. "Kokku on lepitud küllalt esinduslikud kohtumised ning ajakava on väga täpselt paika pandud. Igale poole jõudsime minuti pealt."

Lisaks tõsistele ärikohtumistele külastas Eesti panga ja finantstegelaste rühm ka kahte maailma suurimat börsi - Washingtonis asuvat maailma suurimat elektroonilist börsi Nastaq`i ja New Yorgis maailma kõige suuremat börsi New York Stocking Change`i.

Kilk tunnistas, et New Yorgi börsil ei õnnestunud neil alla saali pääseda, sest seoses samal ajal New Yorgis peetava üRO 50. aastapäevaga oli linna kogunenud 140 presidenti ja peaministrit, kellest viis külastasid ka seda börsi.

äritegelased viibisid ka uue Eesti saatkonnahoone avamisel Washingtonis. Kilgi hinnangul asub saatkond väga heas kohas - Washingtoni ärikeskuse poolt minnes saatkondade rajooni alguses. Teravat tordilõiku meenutav saatkonnahoone nurgaga peatänava poole on tema jutu järgi väga ilus.

"Mitme riigi saatkonnad tundsid selle maja vastu huvi," teadis Kilk rääkida. Ta märkis, et Eesti omandas hoone suhteliselt soodsa hinnaga.

Nädalavahetusel lõõgastusid majandustegelased külastades mitmeid torne.

äritegelased käisid maailma kaubanduskeskuses World Trade Center`is ja maailmakuulsas pilvelõhkujas Embire State Building`us, vaatasid Vabadussammast ja imetlesid Time Square`i väljakut. Delegatsioonil oli ka huvitavaid kohtumisi. "Toomas Luumani kõrvallauas sõi Prantsuse president Jacques Chirac," tõi Kilk näiteks.

Kuigi New Yorgis oli samal ajal 140 riigipead koos ja seetõttu mõned tänavad suletud, oli Pindi Investi juhatuse esimehe väitel liikluskorraldus nii hea, et ummikuid ei tekkinud ja kõikjale jõuti õigeaegselt.

VICTORIA PARMAS