Septembrist lähevad EL riigid üle uuele statistika arvepidamise süsteemile EAS 2010. Metoodiliste muudatuste tutvustamiseks korraldas statistikaamet koostöös Eesti Pangaga 11. juunil analüütikutele infotunni.

Ühes infotunni ettekandes, mis on kättesaadav statistikaameti veebilehel, selgitab statistikaameti majandus- ja keskkonnastatistika osakonna juhi asetäitja Agnes Naarits, mis on ESA 2010.

„Euroopas on rahvusvahelise standardi SNA2008 põhjal välja arendatud spetsiaalselt Euroopa Liidu majandus- ja monetaarpoliitilise infovajaduse jaoks kohandatud arvepidamise süsteem European System of Accounts (ESA2010). Euroopa standard kinnitati 2013. aastal otsekohalduva määrusega ning kõik Euroopa Liidu liikmesriigid on kohustatud seda järgima.

Ühiselt kokkulepitud üleminek uuele metoodilisele alusele toimub 2014. aasta septembris. Seega ei ole metoodiliste aluspõhimõtete muutmine vaid eurooplaste salakaval sepitsus oma majandusnäitajate ilustamiseks, nagu mõne riigi meedias arvatud on, vaid globaalne ettevõtmine ning suur ja oluline samm maailma riikide majandusnäitajate võrreldavaks muutmisel,“ seisab ettekandes.

Küsimusele, millise riigi meedias arvatakse, et uus süsteem on eurooplaste salakaval sepitsus, vastas Naarits: USA ajakirjanikud on võtnud nõuks, et uus statistika arvepidamise süsteem on lihtsalt Eurooplaste vandenõu, et oma võla ja defitsiidi näitajaid USA-le järele jõudmiseks paremaks saada. Kuna uus süsteem tõstab SKT taset, siis läheb defitsiidi number suhtena väiksemaks jne.

„Kuid tegelikult pole tegemist Eurooplaste oma algatusega, vaid ÜRO on võtnud kasutusele uue standardi ja vastavalt sellel on Euroopa oma standardit muutnud. Euroopa Liidu riigid on üsna viimases otsas, kes selle uue metoodika juurutavad,“ selgitas Naarits. Näiteks Austraalia on teinud seda mitu aastat tagasi, USA samamoodi. Sama standard kehtib ka Ugandas ja Nicaraguas, Israelis ja igal pool mujal maailmas.

Kõik Euroopa Liidu liikmesriigid lähevad septembrist Euroopa rahvamajanduse ja regionaalse arvepidamise süsteemi ESA 95 metoodikalt üle uuele, ESA 2010 metoodikale. Sellega kaasnevad muudatused võivad tõsta EL-i riikide sisemajanduse kogutoodangu (SKT) keskmiselt 2,4%.