Suur osa omavalitsuste ehituse planeerimisprobleemidest saab alguse üldplaneeringu puudumisest. Tallinna puhul analüüsis riigikontroll Pirita linnaosas kehtestatud planeeringuid ja ülisuuri eksimusi ei tuvastatud. Siiski jõudis riigikontroll tõdemusele, et Tallinna üldplaneering on niivõrd üldine, et selle järgi võib linnas ehitada igasuguseid uusi hooneid, kirjutab
.


Samuti toob riigikontroll auditi aruandes Tallinna kohta näite, et vastu on võetud detailplaneering, millega linnavõim lubab aadressile Narva maantee 151 ehitada korruselamuid põhjendusega, et need kaitsevad väikeelamuid lasnamäestumise eest. Lisaks võib üldplaneeringu kohaselt kesklinna segahoonestusalale ehitada kõiki hooneid, välja arvatud keskkonda saastavad ettevõtted.


Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul töötavad linnavalitsus ja volikogu selle nimel, et kõik linnaosad saaksid 2010. või 2011. aasta jooksul oma üldplaneeringu. „Linnaosade üldplaneeringute väljatöötamisel on tekkinud terve rida huvigruppe, kes planeerimisprotsessi oma õiguste kaitsmiseks sekkuvad ja hakkavad oma ettepanekuid tegema. Seepärast need planeeringud vaevaliselt valmivadki,” selgitas ta.