Konkurentsiamet võttis menetluse käigus seisukoha, et koondumine kahjustaks oluliselt konkurentsi filmide näitamise kaubaturul Tallinna ja selle lähiümbruse kinodes, teatas amet.

Koondumise tulemusel hakkaksid Coca Cola Plaza ja Solaris kino kuuluma samale omanikule ning kaoks nende kinode vahel seni toiminud konkurents.

Kuigi Tallinnas on ka väikseid kinosid (näiteks kino Artis) oli kõnealuse koondumise puhul tegemist ainsate kobarkinodega. Tehingu tulemusel jääks kahe ettevõtja asemel kaubaturule tegutsema üks ettevõtja ning kõrvaldatud oleks praktiliselt ainus konkurent.

Ka ei hakkaks lähiajal turule sisenevad Viimsi kino ja endise kino Kosmos ruumides avatav IMAX kino avaldama ühele omanikule kuuluvatele kobarkinodele piisavat konkurentsisurvet.

„Konkurentsiamet ei saaks mingil juhul lubada koondumist, mille tulemusena saaks konkurents oluliselt kahjustada. Koondumise lubamisel oleks tekkinud Tallinnasse kinomonopol, mis ei oleks mitte kuidagi tarbijate huvides.“ sõnas konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

Eesti kahe juhtiva kinooperaatori omanikud teatasid ühisest otsusest loobuda juulis sõlmitud kokkuleppest, mille kohaselt soovis Forum Cinemas omandada Solaris Kino ning laiendada seeläbi ettevõtte tegevust Eestis. Osapoolte kinnitusel on kokkuleppest loobumise ainsaks põhjuseks Konkurentsiameti tugev vastuseis tehingule.

Forum Cinemas teatas juulis, et on huvitatud Solaris kino ostust. Osapooled kirjutasid 17. juulil alla omandi üleminekut ning kinoruumide pikaajalist renti puudutavatele eellepingutele.

Forum Cinemas plaanib kobarkino avada ka Lasnamäel avatavas kaubakeskuses Panorama City.

Forum Cinemas Baltimaade juht Kristjan Kongo kinnitas jätkuvat huvi ettevõtte tegevuse laiendamise suhtes Eestis. “Meie usk kinoärisse ja soov pakkuda Eesti kinopublikule senisest laiemat filmivalikut on endiselt tugev, kuid oleme otsustanud valida oma plaanide ellu viimiseks teise tee,” selgitas Kongo.

Solaris Kino omanikfirma, Solaris Property Partners’i juhatuse liige ning Rootsi investeerimisfondi Sveafastigheter esindaja Matti-Pekka Sävelkoski kinnitusel jõuti eellepingust loobumise otsuseni üksmeelselt. “Solaris Kino jaoks on lõppev aasta olnud edukas ning külastajate arv on jõudsalt kasvanud. Meie meeskond on teinud ka sel aastal väga head tööd ja oleme igati valmis jätkama iseseisva kinooperaatorina,” kinnitas Sävelkoski.