EMSA poolt 14. septembril Transiidikeskuse peakontori ees Tallinnas korraldatud avalikul koosolekul osalenud ettevõtte töötajaid ahistatakse tööandja poolt nende ükshaaval ettevõtte kontorisse väljakutsumisega seoses justkui antud juhtumiga seonduvalt aset leidnud väidetava töökohustuste rikkumisega.

Alates 15. septembrist on ettevõtte kontorisse ükshaaval välja kutsutud 9 töötajat, kellelt on eeldatavasti ettevõtte töötaja poolt, kes ennast ei tutvustanud ja keda töötajad nägid esmakordselt, nõutud seletuskirja EMSA poolt korraldatud piketil osalemise kohta.

EMSA leiab, et selline tööandjapoolne tegevus on Ametiühingute seaduse § 19 rikkumine. Antud seadusesäte keelab töötajale, kes osales ametiühingu poolt korraldatud seaduslikul üritusel, karistuse määramise ja käsitleb seda töötaja õiguste piiramisena. Enamik töötajaid on seletuste andmisest õiguspäraselt keeldunud. Taolise ametiühingu ja temaga liitunud töötajate õiguste olulise piiramise puhul on tegemist töötajate diskrimineerimisega ja katsega töötajate sõnavabadusest ilmajätmiseks ja ametiühingusse koondumise piiramiseks.

EMSA leiab, et antud juhul on see häbiks Eesti ettevõtluskeskkonnale ja ei kahjusta mitte pelgalt Transiidikeskuse kui ettevõtja, vaid kogu Eesti rahvusvahelist mainet.