Energeetikute ja kaevurite ametiühingud valmistavad ette protestiaktsiooni seoses Narva Elektrivõrkudele antud loaga osta elektrit Leedu Ignalina aatomi-elektrijaamast.

Narva energeetikute ametiühingu juhi Vladimir Aleksejevi sõnul kohtuvad kaevurite ja energeetikute ametiühingute juhid 25. aprillil majandusminister Mihkel Pärnojaga, et küsida, miks valitsus andis nii kergesti nõusoleku Leedu elektri ostmiseks, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

Pärast kohtumist Pärn-ojaga taotleb Narva ametiühingukeskus luba korraldada protestikett Narvast Sillamäele, milles võib osaleda 600-800 energeetikut ja kaevurit.

1. mail kavatsevad Narva ametiühingud korraldada miitingu, kus osalevad Narva energeetikud, parteide ja ühiskondlike organisatsioonide esindajad ning ka Kohtla-Järve Soojuse töötajad.

Narva Elektrivõrgu peadirektori Ahti Puuri sõnul ostab firma Leedu elektrit, sest Eesti Energiaga pole võimalik rääkida elektrihinna alandamisest.

Puur on varem öelnud, et sõlmitud lepingu alusel impordib Narva Elektrivõrk Leedust elektrit koguses, mis moodustab vaid viiendiku elektrivõrgu müügimahust.

Märtsis ja aprillis ostab elektrivõrk elektrit 20 miljonit kilovatt-tundi, maist juulini ostetav kogus täpsustatakse tarbimise põhjal.

Narva Elektrivõrk impordib elektrit Eesti Energia ülekandevõrgu vahendusel Eesti Energia ette antud ülekandehinnaga.

Narva Elektrivõrk sai energiaturu inspektsioonilt elektri importimise loa eelmise aasta augustist kuni selle aasta augustini.

Majandusministri nõu-nik Maria Alajõe ütles, et üldine seisukoht on kogu aeg olnud, et Eesti peab jätkama põlevkivil põhineva elektri tootmist, kuid see peab olema konkurentsivõimeline, sõnas Alajõe.

Eestis on seitse elektri suurtarbijat, kellel on õigus osta elektrit ükskõik milliselt tootjalt.

Elektri importimiseks peavad suurtarbijad taotlema litsentsi.

BNS