Põlevkivi töötlemise ettevõte Viru Keemia Grupp (VKG) teatas üleeile õhtul otsusest sulgeda Kohtla-Järvel kaks Kiviteri tüüpi õlivabrikut. Esiteks on Eesti Energialt ostetava põlevkivi hind liiga kõrge ja nafta hind langeb maailmaturul iga päevaga järjest madalamale. Kontserni 2300 töötajast kaotab töö sadakond ja iga koondatud töökoht mõjutab töökäte vajadust ka õlitehastega seotud ettevõtetes väljaspool kontserni.

VKG töötajad aimasid halba juba eelmisel nädalal, kui järjest laieneva kokkuhoiupoliitika tõttu teatas ettevõtte juhatus, et sel aastal kontserni töötajate jõulupidu ei toimu. Eelmisel reedel kohtus juhatuse esimees Priit Rohumaa ka õlitehase VKG Oil seadmete ja tsehhide juhtidega, kellele ta rääkis, et firma „raudvara tuleb hoida, aga koondamisotsuseid ei tohi teha isiklike suhete või (mitte)meeldimiste põhjal”.

Auk ka linnavalitsuse eelarvesse

VKG töötajaid ühendav Kohtla-Järve keemikute ametiühing tahtis veel hiljuti minna ettevõtte juhtide jutule, et kaubelda endale 2015. aastaks paremaid tingimusi, aga nüüd on see plaan maha maetud. Rohumaa ei välista ka töötajate praeguste hüvede kollektiivlepinguga kärpimist, et koondamisteateid võimalikult vähe välja jagada. Kohtla-Järve linnavalitsuses on juba välja arvutatud, et 200 töökoha kaotamine tekitaks linna eelarvesse 300 000 euro suuruse augu. Aselinnapea Ljudmila Jantšenko sõnul on järgmisel aastal Kohtla-Järve linnal niigi raskemad ajad, kuid ühe suurima tööandja VKG probleemid võimendavad probleeme veelgi

„Koondamisotsuseid ei tee VKG juhatus, vaid iga struktuuriüksus eraldi. Hiljem vaatab ka ametiühing koos ettevõttega need nimekirjad üle, et ei juhtuks nii, et korraga koondatakse ühe pere mõlemad palgateenijad. Põlevkivitööstuses on tavapärane, et ühes firmas, aga eri üksustes töötavad nii pereisa kui ka -ema,” rääkis Kohtla-Järve keemikute ametiühingu esimees Julia Leontjeva eile. Ta möönis, et otsused tuli vastu võtta lühikese aja jooksul, sest majandusolukord muutus VKG jaoks üleöö, kuid loodab, et koondamine suudetakse teha võimalikult „vähese verega”.

VKG töötajast naftahinna analüütikuks

Leontjeva kabineti suurelt arvutiekraanilt vaatab vastu nafta hinna graafik, mille sirgelt allapoole liikuv hinnajoon teeks rõõmsaks küll kütusetankija, kuid mitte VKG töötajad. Ta ütleb pingutatult naeratades, et ettevõttes on igast töötajast saanud analüütik, kes oskab nafta hinna igapäevast liikumist jälgida ka reaalajas. „Keegi ei oodanud sellist kukkumist,” nentis Leontjeva ja heidab veel pilgu ekraanile, kus naftabarreli hind kõikus eile 70 dollari piiril.

Ta ütleb ka otse välja, et põlevkivitööstuse töötajad ei ole harjunud raha säästma. VKG töötajatel on regiooni keskmisest kõrgem palk, kuid kui juba hästi elatakse, tahetakse veelgi paremini elada. „Inimesed on võtnud laenu, tundnud ennast turvaliselt. Juhtunu on langenud eriti halvale ajale, sest on ju veel jõuluaeg. Aga koondamine pole kellelegi kerge, ükskõik mis ajal.”’