Edelaraudtee eelmine juhatus tekitas erastajale täiendavaid kohustusi, ületades oma eelmise aasta eelarvet ligi 25 miljoni krooni ulatuses. Edelaraudtee juhatuse esimehe Henn Ruubeli sõnul on summa praegu täpsustamisel.

Sellele võib lisanduda ligi 15 miljonit krooni, mis tuleb maksta dotatsiooni vähenemise tõttu vallandatavatele raudteetöötajatele, ütles ETAle vedurimeeste ametiühinguliidu esimees Tõnu Väät.

Kuna GB Railwaysi koostatud ja Eesti riigi poolt heaks kiidetud äriplaanis pole koondamistasusid ette nähtud, on Ruubeli sõnul ka ebaselge, kes koondamistasud peaks kinni maksma.

Tõnu Väädi sõnul paneb selline ootamatute lisakulude suurus raudteetöötajaid tõsiselt muretsema selle üle, kas GB Railways ei kavatse loobuda erastamislepingu täitmisest ja 100 miljoni krooni investeerimisest ettevõtte aktsiakapitali.

Edelaraudtee hoiatas täna ettevõtte ametiühinguid võimalikust 228 inimese koondamisest juhul, kui riiklik tellimus reisirongiliikluseks väheneb teede- ja sideministeeriumi planeeritud mahus.

Edelaraudtee ametiühingud ja vedurimeeste ametiühingud ei ole võimaliku koondamise kohta veel kindlat seisukohta kujundanud, kuid otsustavad kümne lähema päeva jooksul, mida oma töötajate kaitseks ette võtta.

"Valitsus arvestab rahva arvamusega viimasel ajal järjest vähem ning me ei tea, kas oleks kasu sellestki, kui me Toompeale läheme meelt avaldama," ütles ETAle Edelaraudtee ametiühingute esimees Viktor Bursov.

Tema sõnul tuleb järgmisel nädalal toimuval raudteelaste ametiühingute juhatuse koosolekul kindlasti arutusele ka streigi korraldamise võimalus, et valitsusele mõju avaldada. 228 töötaja koondamine tähendab Edelaraudtee töötajate arvu vähenemist enam kui veerandi võrra.

Teede- ja sideministeeriumi ettepaneku kohaselt jääks Edelaraudtee reisijaid teenindama ainult Tallinna-Tartu-Valga liinil ning ülejäänud liinid asendatakse bussidega, juhul kui raudteefirma ei ole nõus märtsist aasta lõpuni reisijaid vedama 34 miljoni kroonise dotatsiooniga.

Reedel Edelaraudteele esitatud ultimatiivse ettepaneku kohaselt väheneb märtsist aasta lõpuni Edelaraudteele eraldatav dotatsioon võrreldes aasta esimese kahe kuuga 15 korda, ütles Ruubel.

Ruubel ei osanud täna veel öelda, mida Edelaraudtee ministeeriumi ettepanekule vastab, kuid ta avaldas lootust, et mingi mõlemale poolele vastuvõetav lahendus leitakse.