Narva energeetikute ametiühingu juhi Vladimir Aleksejevi sõnul kohtuvad kaevurite ja energeetikute ametiühingute juhid 25. aprillil majandusminister Mihkel Pärnojaga, et küsida, miks valitsus andis nii kergesti nõusoleku Leedu elektri ostmiseks, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

Pärast kohtumist Pärnojaga taotleb Narva ametiühingukeskus luba korraldada protestikett Narvast Sillamäele, milles võib osaleda 600-800 energeetikut ja kaevurit.

1. mail kavatsevad Narva ametiühingud korraldada miitingu, kus osalevad nii Narva energeetikud, poliitiliste parteide ja ühiskondlike organisatsioonide esindajad kui ka Kohtla-Järve Soojuse töötajad.

Miitingul on kavas vastu võtta nõudmine valitsusele Leeduse elektrienergia ostmine lõpetamiseks ja muid nõudmisi.

Narva Elektrivõrgu peadirektori Ahti Puuri sõnul ostab firma Leedu elektrit, kuna Eesti Energiaga pole võimalik rääkida elektrihinna alandamisest.

Puur on varem BNS-ile öelnud, et sõlmitud lepingu alusel impordib Narva Elektrivõrk Leedust elektrit koguses, mis moodustab viiendiku elektrivõrgu müügimahust.

Märtsis ja aprillis ostab Narva Elektrivõrk elektrit 20 miljonit kilovatt-tundi, maist juulini ostetav kogus täpsustatakse vastavalt tarbimisele.

Narva Elektrivõrk impordib elektrit Eesti Energia ülekandevõrgu vahendusel Eesti Energia poolt etteantud ülekandehinnaga.

Narva Elektrivõrk sai Energiaturu Inspektsioonilt loa elektri importimiseks eelmise aasta augustist kuni selle aasta augustini.

Majandusministri nõunik Maria Alajõe ütles BNS-ile, et majandusminister kavatseb teisipäeval toimuval kohtumisel selgitada, mille vastu ametiühingud protestivad.

Üldine seisukoht on kogu aeg olnud, et Eesti peab jätkama põlevkivil põhineva elektri tootmist, kuid see peab olema konkurentsivõimeline, sõnas Alajõe.

Tallinna toimetus, tel +372 6 108 822