Eesti Ametiühingute Keskliidu juhi Peep Petersoni sõnul annab Töötukassa tänases koondamislaines oma parima, aga ilma valitsuse ja tööandjate ühise pingutuseta ei suudeta kõigile soovijatele väärilist tööd tagada.

„Valitsuselt ootame keskkonnatasude sidumist nafta maailmaturuhinnaga juba 1. maiks, samuti seadusemuudatusi, mis võimaldaks Töötukassal pakkuda pikemaid ümberõppekursusi koos õppimist toetavate stipendiumidega," rääkis Peterson ühest võimalikust lahendustest.

Tööandjatega loodavad ametiühingud sõlmida kokkuleppe osade koondamiste edasilükkamiseks, et oodata ära maksu- ja võimalikud hinnamuutused rahvusvahelisel kütuseturul ning hajutada sarnase kvalifikatsiooniga töötajate tööturule sattumist.

Samuti soovitakse koos tööandjatega reklaamida Ida-Virumaad sellise kohana, kuhu ümber kolida oma tootmine, mis näiteks Harjumaal kiratseb tööjõupuuduses. „Piisava ümberõppega saame pakkuda töötahtelisi inimesi, meil on olemas vajalikud tööstuspargid ja head logistilised ühendused ning kiiresti paranev elukeskkond," tõi piirkonna eelised välja ametiühingute keskliidu Ida-Virumaa osakonna juht Aleksandr Startsev.

Startsevi sõnul on oodatud just kvaliteetsed tehnilist taipu eeldavad töökohad. „Pole mõtet inimesi suurtes kogustes maakonnast välja vedada, kui on odavam hoopis vabrik siia kolida," lisas ta.

Ümberõppevõimaluste kasutamisel vajavad Ida-Viru inimesed selgust maakonna arenguplaanide osas ja siin vaadatakse ennekõike maavalitsuse poole. „Uut ametit õppides peame teadma, milliseid inimesi maakonnas tulevikus vajatakse," selgitas Startsev.

Ametiühingute viiepunktiline reageerimisplaan:

1. Taotleme valitsuselt keskkonnatasude sidumist nafta maailmaturu hinnaga hiljemalt selle aasta 1. maiks.

2. Esitame Viru Keemia Grupile kokkuleppe projekti vähemalt 200 töökoha säilitamiseks järgmise kolme kuu jooksul arvestusega, et keskkonnatasude vähendamine ja naftahinna tõus võivad selleks ajaks tegevusala konjunktuuri muuta. Samuti on töötajatel kergem tööd leida, kui koondamine toimub hajutatult.

3. Taotleme Ida-Viru Maavalitsuselt täpset analüüs piirkonna tulevikust, et koondatud ja teised koondamisohus töötajad oskaksid teha õigeid ümberõppe valikuid.

4. Taotleme Töötukassalt ja kutseõppesüsteemilt pikemaid kursusi ametiala vahetamiseks, mida toetaksid ka stipendiumid.

5. Kutsume tööjõunappuses vaevlevaid tehaseid oma tootmist Ida-Virumaale ümber kolima, sest piirkonnas on palju erialaste oskustega töötajaid, kes on suutelised ka kiiresti ümber õppima.