Ametlikku seisukohta me vőtnud ei ole, aga liikmetega asja arutades on enamik olnud konservatiivsed ning seisukohal, et niiviisi järsku palka tősta ei ole vőimalik," ütles Eesti Päevalehele tööandjate keskliidu tegevdirektori asetäitja Tarmo Kriis. "Palgatőusu tuleks kaaluda individuaalselt, mitte tahta üleriiklikult lepinguga kőike sätestada."

Kriisi sőnul esitasid ametiühingud palgatőusunőude liiga äkki, sest enamikul firmadel on järgmise aasta eelarve juba paigas, samuti ei näe tööandjad palgatőusuks pőhjust.

Ametiühing teatas kümne protsendi suuruse palgakasvu nőudest eelmisel nädalal.

Ametiühingute keskliidu esinaise Kadi Pärnitsa sőnul lähtuvad nad nőudmistes sotsiaalpartnerluse ja töötukindlustuse kokkulepetest.

"Oleme selle ammu ja selgelt välja öelnud, et kui töötukindlustus rakendub, hakkame meie palgatőusu nőudma," ütles Pärnits. "Seega ei saa meie nőudmine tööandjatele kuidagi järsku ja üllatusena tulla."

Pärnits tői palganőude argumentidena välja juba kasvanud ning tuleval aastal oluliselt kerkivad tarbijahinnad. "Enamik inimesi saab palka alla Eesti keskmise, aga inimesed peavad ju kuidagi toime tulema," pőhjendas ta. "Me ei hakkaks palgatőusu niisama resoluutselt nőudma, kui puuduks force majeure. Praegusel juhul on see kőikvőimalike hinnatőusude näol täiesti olemas."