Ametiühingute keskliidu juhatuse koosolekul andis Eesti Panga poolse majandusülevaate analüütik Natalja Viilmann. Ta hoiatas ametiühinguid, et praegu toimub majanduse jahenemine ning palgatõusu ei maksaks ülemäära survestada.

„Eesti Pank manitses ametiühinguid palgatõusu osas hoidma küll pisut tagasihoidlikumat aga siiski järjekindlat joont ja kui võimalik, jätma suuremad nõuded teise poolaastasse, kus majanduse tuleviku osas usutavasti suurem selgus,“ kajastas kohtumisel räägitut ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson.

Tema sõnul näitas Eesti Panga analüüs, et ametiühingute tegevus mõjutab reaalselt palgatõusu. „See on meie haruliitudele kindel tunnustus,“ ütles Peterson. „Me mõistame majanduse jahenemisest tulenevaid riske, aga näeme, et palgad peavad jätkuvalt tõusma,“ ütles Peterson.

Keskpanga analüüsist selgus samuti, et kui palgatõusuga käib kaasas innovatsioon ettevõttes, siis riskitegur majandusele on väiksem. Soovitamegi ametiühingutel hoida korraga pildis kaks teemat – palgatõus ja uuendused ettevõttes,“ rääkis Peterson.

„Mõistame Eesti Panga hoiatust kiire palgatõusuga kaasneva hindade tõusu ja inflatsiooni eest samal ajal kui tööjõud välja voolab. Ent meie jaoks jääb ikkagi põhiküsimuseks, kui suurt palgakasvu Eesti majanduse inflatsiooninäitajad tegelikult välja kannatavad,“ selgitas Peterson ametiühingute põhilist seisukohta.

„Ametiühingud kavandavad lähiajal suuremat arutelu palgaküsimustes, kuhu kaasatakse kindlasti ka keskpanga esindajad ja teised Eesti majanduse mõjutajate analüütikud. Meie eesmärgiks on välja selgitada, kui palju palgatõusu Eesti välja kannatab ja mida tuleb teha selle võime suurendamiseks,“ lisas Peep Peterson.